Evrozona traži rešenja za Španiju, Grčku, Kipar

Izvor: Blic, 21.Jun.2012, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrozona traži rešenja za Španiju, Grčku, Kipar

Evrozona našla se pod pritiskom u sredu da brzo napravi plan pomoći španskom bankarstvu i spreči širenje dužničke krize posle sastanka G20 sa kojeg su lideri pozvali da se nađe rešenje.

Dok Grčka priprema novu vladu, Evropljani se pripremaju za maraton sastanaka koji će kulminirati samitom EU 28. i 29. juna u Briselu.

Ministri finansija evrozone će se u četvrtak sastati u Luksemburgu, pred mini-samit >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u petak u Rimu na kojem će biti lideri Nemačke, Francuske, Italije i Sspanije.

Po italijanskim medijima, pitanje fonda za pomoć zone evra za Italiju i Španiju razmatraće se tom prilikom.

Italijanski premijer je praktično tokom samita G-20 rekao da zona evra "razmišlja" da posegne za hitnim fondovima da bi kupila obveznice krhkih država i time suzbila rastuće kamate na tržištu obveznica što je pogodilo Španiju i Italiju.

Međutim, nije upućen formalni zahtev da se aktivira fond za pomoć zone evra (EFSF), izjavio je portparol Evropske komisije u sredu.

On je ocenio da bi ta pomoć u najboljem slučaju imala efekat "finansijskog aspirina" - ublažava simptome, ali ne leči. Ako bi EFSF bio aktiviran, to bi bio prvi put da interveniše na tržištu, zamenjujući Evropsku centralnu banku koja to ne radi već nedeljama.

Pored toga, evrozona će razraditi detalje plana za pomoć španskog bankarskom sektoru i Madrid bi trebalo da dobije od sastanka Evrogrupe da se formalno zatraži pomoć, kaže jedan evropski diplomata.

Taj zahtev će doći posle objavljivanja rezultata revizije španskih banaka. Španska vlada treba da utvrdi potrebe za traženje plana pomoći koji bi mogao da bude do 100 milijardi evra.

Ministri finansija evrozone će razmatrati i situaciju u Grčkoj. U međuvremenu, formirana je vlada i novi ministar finansija putuje za Luksemburg.

To je dosadašnji predsednik Nacionalne banke Grčke Vasilis Rapanos.

Grčka će potom pokrenuti težak projekat: tražiće reviziju plana štednje odobrenog u zamenu za međunarodnu pomoć.

Tokom samita krajem juna, "vodićemo veliku bitku za reviziju sporazuma o kreditu i raditi na okvir koji će omogućiti oporavak privrede i borbu protiv nezaposlenosti", rekao je u sredu lider socijalista Evangelos Venizelos posle sastanka sa novim premijerom Antonisom Samarasom.

U Briselu, neki sumnjaju u izvodljivost tog projekta jer "bilo kakva revizija (Memoranduma) zahteva da se to razmotri sa svim zemljama evrozone i zatim ratifikuje u njihovim parlamentima", rekao je u sredu evropski diplomatski izvor.

Sudbina Kipra će takođe biti na dnevnom redu u četvrtak.

Nikozija će tražiti pomoć zone evra za svoje banke "verovatno naredne sedmice" i zatražiti od Rusije između 3 i 5 milijardi evra kredita već ove nedelje, saopštili su evropski diplomatski izvori.

Ideja je da Kipar dobije podršku za bankarski sektor, bez mera štednje, po uzoru na spasavanje španskih banaka.

Povezane vesti: Ishod grčkih izbora za sada spasava Kipar od propasti Samaras dobio mandat za formiranje vlade Kipar će možda tražiti četiri milijarde evra od EU Španski rudari palili gume u znak protesta zbog mera štednje Tusk apeluje na Grke da se "više potrude"

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropa podeljena oko plana za spas

Izvor: B92, 20.Jun.2012, 20:50

Evropski lideri vode žučnu debatu oko načina rešavanja dužničke krize koja sputava privredni rast Starog kontinenta...Rasprave se vode i oko odluke da li da se ublaže uslovi programa pomoći za Grčku...Jedan od zvaničnika EU naveo je da, zbog pogoršanih ekonomskih uslova, trenutni sporazum...

Nastavak na B92...

Evrozona pod pritiskom: Ministri o pomoći za Grčku, Španiju i Kipar

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jun.2012

U Luskemburgu se održava pripremni sastanak za samit lidera evrozone, koji su pod sve većim pritiskom da usvoje mere koje će omogućiti smanjenje troškova pozajmljivanja.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.