Devizne rezerve 10,159 milijardi evra u oktobru

Izvor: Press, 13.Nov.2012, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devizne rezerve 10,159 milijardi evra u oktobru

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju oktobra bile su 10,159 milijardi evra, saopštila je danas NBS.

Ovim iznosom obezbeđena je pokrivenost novčane mase (M1) od 421 odsto, kratkoročnog duga od 2.800 odsto i sedmomesečna pokrivenost uvoza robe i usluga.

Najveći devizni priliv u toku oktobra realizovan je po osnovu prodaje evroobveznica Republike Srbije u iznosu od 806,4 miliona evra na inostranom finansijskom tržištu, dok su po osnovu korišćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kredita i donacija ostvareni prilivi u ukupnom iznosu od 31,2 miliona evra.

U oktobru najveći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu povlačenja više izdvojene devizne obavezne rezerve od strane banaka u neto iznosu od 209,7 miliona evra u odnosu na njihov nivo obračunat u septembru.

Ostali odlivi iz deviznih rezervi u toku oktobra realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 117,7 miliona evra i servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 6,1 milion evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju oktobra iznosile su 6,021 milijardi evra.

Oktobarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 1,883 milijardi evra, što je za 658,5 miliona evra više nego u prethodnom mesecu.

Inače, od početka godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 14,5 milijardi evra.

U oktobru je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 1,5 odsto, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala kupovinom pet miliona evra radi ublažavanja preterane dnevne oscilacije kursa, navedeno je u saopštenju NBS.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NBS: Devizne rezerve deset milijardi evra

Izvor: Capital.ba, 13.Nov.2012

BEOGRAD, Devizne rezerve Narodne banke Srbije /NBS/ na kraju oktobra iznosile su 10,15 milijardi evra. Najveći devizni priliv tokom oktobra realizovan je po osnovu prodaje evroobveznica Srbije u iznosu od ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.