Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Apr.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davutoglu: Ne eksploatisati prošlost u političke svrhe

Turska ima istorijsku i ljudsku dužnost da čuva sećanje na osmanske Jermene i jermensko kulturno nasleđe, poručio je turski premijer Ahmet Davutoglu uveren da je veoma važno iskreno suočavanje sa prošlošću, kao i sećanje na žrtve nedužnih koji su izgubili život u Prvom svetskom ratu.

U izjavi dostavljenoj Tanjugu, Davutoglu je naveo da će 24. aprila ove godine Jermenska patrijaršija održaće verski obred a sećanje na osmanske Jermene oživeće u Turskoj kao i širom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sveta.

„Poslednjih godina Osmanskog carstva, veoma veliki broj osmanskih državljana različitog etničkog i verskog porekla mnogo je propatio što je ostavilo duboke ožiljke u njihovom sećanju. Pre toga su vekovima živeli zajedno u miru i slozi“, navodi Davutoglu.

Značajnije bi kaže bilo da su Turska i Jermenija u stanju da zajedno održe komemoraciju za osmanske Jermene na način koji priliči obema nacijama.

Turski premijer izjavio je da drevna anadolijska civilizacija uči oba naroda borbi za svoju istoriju i podseća na sreću i nesreću i zajedničko zaceljivanje rana i pogled u budućnost.

„Verujemo da će ovakav zreo i moralno ispravan ishod biti moguće postići kad prošlost više ne bude eksploatisana u političke svrhe“, poručio je Davutoglu.

On je izrazio uverenje da je veoma važno iskreno suočavanje sa prošlošću, kao i sećanje na žrtve i uputio duboko saučešće potomcima „nedužnih osmanskih Jermena koji su izgubili živote“ u Prvom svetskom ratu.

„Međutim, svaliti svu krivicu na turski narod putem uopštavanja, svesti sve na jednu reč i propratiti to govorom mržnje je problematično i s moralne i pravne strane. Ožiljci koji su ostali nakon proterivanja i masakra kojima su izloženi turski i muslimanski pripadnici Osmanskog carstva pre jednog veka još su živi u našim sećanjima“, naveo je Davutoglu.

Davotoglu je naglasio da su „dokumenta i znanja svake vrste mogu se istražiti“.

„Omogućavajući pristup ovim izvorima, Turska je načinila značajne i pozitivne korake ka građenju zajedničke budućnosti“, naveo je turski premijer.

Kao potomci dva drevna naroda koji su pre sto godina delili istu sudbinu, bila ona srećna ili tužna, Turci i Jermeni danas imaju zajedničku odgovornost i dužnost da zaleče stogodišnje rane i obnove ljudske veze, zaključio je Davutoglu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.