DA LI JE BLIZU POTPUNO ISTREBLJENJE? Divlje životinje polako nestaju sa lica zemlje!

Izvor: Telegraf.rs, 01.Okt.2014, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI JE BLIZU POTPUNO ISTREBLJENJE? Divlje životinje polako nestaju sa lica zemlje!

U periodu od 1970. do 2010. sa lica Zemlje nestalo je čak 52 odsto sisara, reptila, ptica i riba, najveći krivac za ovu poraznu statistiku je čovek i njegova aktivnost

U proteklih 40 godina ljudi su umnogome doprineli značajnom smanjenju broja divljih životinja, čak 52 odsto sisara, ptica, reptila i riba je iščezlo sa lica zemlje u periodu između 1970. i 2010. godine.

Eksploatacija i uništavanje prirodnih staništa su jedni od najvećih krivaca za veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << većinu postojeće populacije divljih životinja, navedeno je u izveštaju Svetske fondacije za zaštitu divljih životinja.

Foto: Noah’s Ark Animal Sanctuary

Ljudska aktivnost – zagađivanje, pravljenje brana i brodovi koji prenose teretne pošiljke pokazale su se naročito pogubnim za slatkovodne vrste, pa je tako ugroženo čak 76 odsto vodenog sveta na Zemlji.

Foto: AP/Tanjug

Najveći gubitak u pogledu divljih vrsta desio se zbog niskih prihoda koji karakterišu zemlje u razvoju, a koji su doveli do lova i ribolova ovih zaštićenih životinja. Naravno, sve u svrhu neke dodatne zarade na sivom tržištu na kom je većina divljih životinja na ceni.

Foto: AP/Tanjug

Jedna od najporaznijih činjenica, koja je navedena u ovom izveštaju, jeste ona u kojoj je istaknuto da su ljudi, pored ubijanja životinja, sekli stabla brže no što su ona mogla da porastu, kao i da se lovi toliko ribe da one ne mogu da se reprodukuju u dovoljnom broju.

Sve ovo ne čudi ukoliko uzmemo u obzir da smo još u avgustu potrošili sve prirodne resurse koje Zemlja može da obnovi u roku od godinu dana. Ovim tempom divlje životinje će vrlo brzo nestati sa lica Zemlje, a prirodni resursi sve manje će uspevati da se regenerišu.

Planeta nas upozorava, na nama je da je poslušamo!

(Telegraf.rs / Izvor: forbes.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.