Čija je kosa skuplja, Betovenova ili Mocartova?

Izvor: Mondo, 26.Maj.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čija je kosa skuplja, Betovenova ili Mocartova?

Aukcijska kuća Sotbi ponudila je na prodaju pramen kose Volfganga Amadeusa Mocarta, "spakovan" u pozlaćeni medaljon koji se nosi oko vrata.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Posle Mocartove smrti 1791. godine, njegova udovica dala je njegovu kosu majci nemačkog kompozitora Karla Anšulca.


Uvojak kose je potom nabavio britanski kompozitor Artur Somervel i sada ga je njegova porodica ponudila na prodaju.

Aukcija je zakazana za >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << četvrtak, 28. maj a kosa je procenjena na 15.400 do 18.450 dolara.

Na aukciji će se naći i pramen kose Ludviga van Betovena, kao i poziv na njegovu sahranu 1827. godine i te dve stvari su procenjene na 3.100 do 4.600 dolara.

Uzimanje uvojaka kose kompozitora za uspomenu bilo je uobičajena stvar u 18. i 19. veku.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Mocartova kosa na aukciji

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Maj.2015

Aukcijska kuća Sotbi ponudila je na prodaju pramen kose čuvenog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta koji je "smešten" u pozlaćeni medaljon koji se nosi oko vrata, prenosi AP...Nakon što je Mocart umro 1791. godine njegova udovica je dala njegovu kosu majci nemačkog kompozitora Karla Anšulca....

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.