Brejvik se smejao dok je ubijao

Izvor: B92, 09.Maj.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Brejvik se smejao dok je ubijao"

Oslo -- Anders Brejvik je radosnim uzvicima propratio svaki pucanj na ostrvu Utoja, rekla je Tonje Brena, koja je preživela masakr i danas svedočila pred sudom u Oslu.

Jasnim i odlučnim glasom, Tonje je rekla da je čula uzvike ushićenja ubice dok su tela padala oko nje, a ona se, kako je navela, za to vreme krila iza jedne stene, preneo je AFP.

"Apsolutno sam sigurna da sam čula uzvike radosti", rekla je ova 24-godišnja predsednica omladine vladajuće Laburističke partije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je prva od onih koji su preživeli masakr svedočila u procesu protiv Brejvika.

Optuženi, koji je sedeo nekoliko metara od nje i nije pokazivao nikakvu emociju od početka suđenja 16. aprila, počeo je da odmahuje glavom u znak neslaganja sa onim što govori Brena, a ranije je tvrdio da se nije smejao tokom masakra.

Brejvik je priznao da je 22. jula prošle godine u Oslu i na ostrvu Utoja ubio 77 ljudi, ali je rekao da ne želi da snosi krivičnu odgovornost.

Cilj suđenja, koje bi trebalo da traje 10 nedelja, jeste da se ustanovi da li je Brejvik uračunljiv, s obzirom na to da su sudu dostavljena dva psihijatrijska izveštaja s potpuno različitim nalazima.

Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora i ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme.

Ako stručnjaci zaključe da je Brejvik mentalno bolestan, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu do kraja života.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brejvik se radovao dok je ubijao

Izvor: Akter, 09.Maj.2012

Anders Brejvik je radosnim uzvicima propratio svaki pucanj na ostrvu Utoja, rekla je Tonje Brena, koja je preživela masakr i danas svedočila pred sudom u Oslu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.