Bebe podstiču empatiju kod dece

Izvor: VOA, 23.Nov.2014, 04:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe podstiču empatiju kod dece

Kroz eksperimentalni program "Koreni empatije", deca u vašingtonskoj osnovnoj školi "Bovoar" od beba uče da zauzmu njihov ugao gledanja, procene šta beba želi i šta oseća...

Dok u američkom društvu raste zabrinutost zbog maltretiranja dece u školi, nastavnici i stručnjaci za prosvetu nastoje da u nastavne planove uključe programe protiv maltretiranja i nasilja. Na nedavnom Nacionalnom forumu za obrazovanje ličnosti, održanom u Vašingtonu, stručnjaci su naglasili >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da socijalno-emotivno učenje u ranom uzrastu pomaže da deca postanu brižni i saosećajni ljudi. U nastojanju da neguju empatiju kod dece, neke škole sada koriste – bebe.

Četvoromesečna beba Beret je u centru pažnje u učionici prvog razreda u osnovnoj školi "Bovoar" u Vašingtonu.

Na času, deca prate Beret dok reaguje na pesme ili igračke, postavljaju pitanja i iznose svoja zapažanja. Program, nazvan „Koreni empatije“, primenjuje jednu eksperimentalnu metodu, kaže njegov osnivač, Meri Gordon.

“Deca uče od bebe da zauzmu njen ugao gledanja i procene šta beba želi i šta oseća. Oni se rukovode pitanjima koja im postavlja instruktor Korena empatije. Deca tako razvijaju nešto što se zove „emotivna pismenost“ - veštinu posmatranja stvari iz različitih uglova“.

U okviru programa, u svaku učionicu se dovode bebe koje imaju izmedju dva i četiri meseca,  čiji roditelji, volonteri iz lokalne zajednice, posećuju školu jednom mesečno tokom školske godine.

“Želimo da radimo sa sasvim malim bebama tako da deca vide čudo razvoja u toj prvoj godini. Deca uče o roditeljstvu, dok ujedno uče o empatiji, kontrolisanju ponašanja i suzbijanju agresivnosti“, objašnjava Meri Gordon.

„Koreni empatije“ počeli su da se primenjuju u školama u Kanadi 1996. Od tada, oko 600,000 djaka u 11 zemalja prošlo je program koji obuhvata decu od predškolskog do osmog razreda

Osnovna škola "Bovoar" je počela da ga primenjuje prošle godine. Ejmi Vorenberg je direktorka škole.

“Mislim da učenici napreduju kada se osećaju bezbedno i zaštićeno u svojim učionicama. Izgradnja empatije, izgradnja jedne saosećajne zajednice je dobra za decu u svakom pogledu, ne samo kada je reč o rezultatima testova“.

Instruktorka Holi Džojner kaže da uočava pozitivne promene kod učenika sa kojima je radila.

“Tokom prošle školske godine, mislim da su deca mnogo bolje razumevala osećanja svojih drugara i mogla su da imenuju i identifikuju emocije druge dece na igralištu i u učionici“.

Osnovna škola "Horas Man" u Vašingtonu nudi program učenicima trećeg razreda.

"Naučila sam da svi treba da budu saosećajni jedni prema drugima jer je to empatija – kada razumete osećanja drugih“, kaže Džeki, jedna od učenica koja pohađa program.

Meri Gordon kaže da su ti rezultati u skladu sa zaključcima naučnih istraživanja.

“Više od 12 godina, univerziteti na tri kontinenta proučavaju efekte 'Korena empatije'. Svi su se složili da empatija smanjuje agresivnost i maltretiranje medju decom. Takodje povećava dečije razumevanje društva i osećanja, stvari kao što su briga, deljenje i saradnja“, naglašava ona.

Oni koji su uključeni u program kažu da on označava važan prvi korak ka saosećajnijem, plemenitijem društvu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.