Baseskuu preti suspenzija

Izvor: Politika, 04.Jul.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baseskuu preti suspenzija

Parlamentarna većina pokušava da predsednika Rumunije u potpunosti politički saseče

Od našeg dopisnika

Bukurešt – Otvorena borba između rumunskog premijera Viktora Ponte, iza kojeg sa nalazi parlamentarna većina, i predsednika Trajana Baseskua, koji je za tren oka izgubio neke od svojih glavnih političkih oslonaca, dovela je proteklih dana do radikalizacije političkog stanja u Rumuniji, u kojem može doći i do suspenzije predsednika Baseskua. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Za neke je ono što se dešava „državni udar”, a za druge „narodni udar”.

Vlada Socijalno-liberalne unije (SRL), koju predvodi lider socijaldemokrata Viktor Ponta, početkom ovog maja došla je na vlast zahvaljujući stvaranju nove parlamentarne većine. Dotle vladajuća Demokratsko-liberalna stranka (PDL), na koju se oslanja njen duhovni otac, predsednik Trajan Basesku, morala je da ode u opoziciju, a na scenu je stupila neizbežna kohabitacija.

Predsednik Basesku, koji se na vlasti nalazi već drugi mandat (8 godina), tokom kojeg je, po mnogim ocenama, zaveo lični režim i sebi potčinio skoro sve važnije državne institucije, nije bio spreman i voljan da deli vlast. Kako tvrde analitičari, on je od samog početka počeo da potkopava vladine akcije. Tako je nastao otvoreni sukob između vladine palate „Viktorija” i predsedničke „Kotročenj”, sukob koji se pretvorio u pravi bezobzirni politički rat, što je dovelo Rumuniju do paralisanja rada mnogih vitalnih državnih organa i to u trenucima ozbiljnih suočavanja sa teškoćama ekonomske i socijalne krize.

U toj situaciji vladajuće stranke, članice USL odlučile su da preseku Gordijev čvor neuspele kohabitacije i prešle su u direktan napad na bliske ljude Baseskua. Za svega jedan dan, preko sazivanja dva vanredna zasedanja parlamenta i prevazilaženja niza začkoljica pravilnika o njegovo radu, vladajućim strankama je pošlo za rukom da smene ljude verne Baseskuu – predsednika Senata, predsednika Donjeg doma parlamenta i pravobranioca – kao i da postave nove šefove javnog radio i TV servisa.

Pre toga, po već dobro smišljenom planu, vlada je uzela u svoje ruke „Službeni glasnik”, preko kojeg sve važnije državne odluke postaju punovažne. Tako su sve nove odluke munjevito oglašene i stupile odmah u dejstvo.

Naravno, nastala je neverovatna povika političkih gubitnika da se u Rumuniji dešava državni udar i da se ne poštuju zakoni. Sam predsednik Basesku je hitno izašao pred javnost i poimence prozvao sve lidere vladajućih stranaka i onih koje ih podržavaju, strogo ih upozorio da se „zaustave” u rušenju države. On im je otvoreno zapretio da će odgovarati, tvrdeći da je krajnji cilj „rušilaca” u stvari potčinjavanje sudstva kako bi političari bili izvan njegovog domašaja. Basesku je pomenuo i „suspendovanje predsednika” koje je samo „prelazni cilj”.

U pomoć šefu rumunske države skočio je američki ambasador u Bukureštu Mark Giterstajn, koji je izrazio „duboku zabrinutost zbog pretnji na adresu nezavisnosti demokratskih ustanova u Rumuniji”.

Glavni urednik dnevnika „Kotidijanul” Kornel Nistoresku nazvao je ovo „nedozvoljenim mešanjem u unutrašnje stvari jedne nezavisne i suverene zemlje”.

Kao odgovor Baseskuu usledile su izjave dvojice kopredsednika USL, premijera Ponte i lidera Nacional-liberalne stranke Krina Antoneskua, koji je sada došao na čelo Senata, odnosno postao drugi čovek u državi. Ponta je oštrim tonom zatražio od Baseskua da se „ne meša u poslove parlamenta i vlade”, dok je Antonesku odlučno izjavio da se „uopšte ne plaši Baseskuovih pretnji”.

Opozicioni PDL, svrstavajući se i dalje uz predsednika Baseskua, pokreće sada akcije protesta u zemlji i inostranstvu. Obraća se Ustavnom sudu da se on izjasni o nezakonitoj „uzurpaciji vlasti” neodgovorne većine.

U međuvremenu, novi šefovi dvaju domova rumunskog parlamenta pozivaju senatore i poslanike na još jedno vanredno zasedanje. Na dnevni red se postavlja pitanje suspendovanja i samog predsednika Baseskua, koji se optužuje za višestruko grubo kršenje ustava. Da bi se došlo do te suspenzije, vlada podešava neka normativna dokumenta koja će biti usvojena po hitnom postupku, ali tako da njih ne može da ospori Ustavni sud.

Pošto je vest o političkim sečama u Rumuniji već odjeknula u svetskim medijima, šef rumunske diplomatije Andrej Marga obavestio je EU i sve ambasade da se „radi samo o evolucijama koje su izraz demokratskog parlamentarizma sa ciljem da se funkcionisanje reprezentativnih ustanova pravne države vrati u ustavne okvire”.

Milan Petrović

objavljeno: 05.07.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rumunski događaji iz Moskve gledano...

Izvor: Vostok.rs, 05.Jul.2012, 13:01

05.07.2012. -..Politička kriza koja se razbuktala u Rumuniji u prvom redu je borba između predsednika Trojana Baseskua i premijera Viktora Ponte i Baseskua sa parlamentom...Reizbarani su predsednici oba doma parlamenta, odstranjen je predstavnik za ljudska prava, opasnost se nadvila nad delegirane...

Nastavak na Vostok.rs...

Inicijativa za smenu predsednika Rumunije

Izvor: EurActiv Srbija, 05.Jul.2012

Većina u rumunskom parlamentu je 5. jula na vanrednoj sednici kojoj je prisustvovao i šef države, predstavila zahtev za smenjivanje predsednika Republike Trajana Baseskua. Nova parlamentarna većina smatra da je predsednik tokom svog drugog mandata više puta prekršio Ustav - preuzimanjem dužnosti...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.