ABC njuz: Elektronika zabranjena zbog terorističke pretnje

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Mar.2017, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ABC njuz: Elektronika zabranjena zbog terorističke pretnje

Zabrana unošenja elektronskih uređaja na letove iz osam muslimanski zemalja ka SAD donešena je na osnovu informacija do kojih su došle obaveštajne službe, prema kojima islamska država (ID) radi na švercovanju elektronike natrpane eksplozivima u avione ka Americi, saznaje Ej-Bi-Si njuz (ABC news).

Američka vlada je ocenila da je ova pretnja "osnovana" i "verodostojna", tvrdi izvor upućen u rad obaveštajnih službi. Na osnovu procene SAD, juče je i Velika Britanija uvela >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sličnu zabranu.

Tableti, lap topovi, kamere, konzole za igrice, uređaji za čitanje elektronskih knjiga i svi drugi elektronski uređaji, osim medicinskih, su zabranjeni u ručnom prtljagu do daljnjeg.

Član odbor za bezbednostu Kongresu, demokrata Erik Salvel, rekao je ABC njuzu da postoji nova "avionska pretnja".

"Znamo da naši protivnici, terorističke grupe u SAD i izvan SAD, žele da sruše avion na putu ka SAD. To im je jedna od najcenjenijih meta. I radimo sve što možemo da to sprečimo", rekao je Salvel.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson održaće dvodnevni sastanak ministara i zvaničnika iz 68 zemalja radi razgovora o pretnji od ID, što će biti prvi razgovori na tu temu od decembra 2014. godine.

Po novim pravilima putnici iz Maroka, Turske, Kuvajta, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara i Jordana u kabine aviona koji lete ka SAD neće moći da unesu nijedan uređaj osim prosečnog mobilnog telefona.

Britanci, na čijoj listi nema Kuvajta, Katara, UAE i Maroka, ali su dodati Tunis i Liban, dali su precizne instrukcije da maksimalne dimenzije telefona mogu biti 16 centimetara dužine, 9,3 centimetara širine i 1,5 centimetara dubine.

Aviokompanijama koje imaju direktne letove ka Americi i Britaniji sa 10 aerodroma obuhvaćenih zabranom, dat je rok do 08.00 ujutru u subotu da počnu sa primenom zabrane, saopštili su zvaničnici.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Mediji: Zabrana elektronskih uređaja u avionima zbog pretnje ID

Izvor: VOA, 22.Mar.2017

Američki mediji navode da je strah od mogućeg napada Islamske države naveo američku vladu da uvede zabranu korišćenja većih elektronskih uređaja na letovima sa nekoliko aerodrome na Bliskom istoku. Pozivajući se na neimenovane izvore, Njujork Tajms javlja da je zabrana uvedena da bi se osujetili...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.