Svet

0

ABC njuz: Elektronika zabranjena zbog terorističke pretnje

Autor: JU

Izvor: Beta

ABC njuz: Elektronika zabranjena zbog terorističke pretnje

Izvor: Foto: pixabay

Američka vlada je ocenila da je ova pretnja "osnovana" i "verodostojna", tvrdi izvor upućen u rad obaveštajnih službi. Na osnovu procene SAD, juče je i Velika Britanija uvela sličnu zabranu.

Tableti, lap topovi, kamere, konzole za igrice, uređaji za čitanje elektronskih knjiga i svi drugi elektronski uređaji, osim medicinskih, su zabranjeni u ručnom prtljagu do daljnjeg.

Član odbor za bezbednostu Kongresu, demokrata Erik Salvel, rekao je ABC njuzu da postoji nova "avionska pretnja".

"Znamo da naši protivnici, terorističke grupe u SAD i izvan SAD, žele da sruše avion na putu ka SAD. To im je jedna od najcenjenijih meta. I radimo sve što možemo da to sprečimo", rekao je Salvel.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson održaće dvodnevni sastanak ministara i zvaničnika iz 68 zemalja radi razgovora o pretnji od ID, što će biti prvi razgovori na tu temu od decembra 2014. godine.

Po novim pravilima putnici iz Maroka, Turske, Kuvajta, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara i Jordana u kabine aviona koji lete ka SAD neće moći da unesu nijedan uređaj osim prosečnog mobilnog telefona.

Britanci, na čijoj listi nema Kuvajta, Katara, UAE i Maroka, ali su dodati Tunis i Liban, dali su precizne instrukcije da maksimalne dimenzije telefona mogu biti 16 centimetara dužine, 9,3 centimetara širine i 1,5 centimetara dubine.

Aviokompanijama koje imaju direktne letove ka Americi i Britaniji sa 10 aerodroma obuhvaćenih zabranom, dat je rok do 08.00 ujutru u subotu da počnu sa primenom zabrane, saopštili su zvaničnici.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR