Izvor: Danas, 26.Dec.2014, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o planiranju i izgradnji na popravnom

Beograd - Poslanici Skupštine Srbije danas ponovo raspravljaju o Predlogu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, 15 dana nakon što je parlament već usvojio izmene tog zakona. Izmenu je predložila grupa od 123 poslanika Srpske napredne stranke, kao i izmenu Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, što će se razmatrati po hitnom postupku.

Predlogom izmena Zakona o planiranju i izgradnji tom propisu dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << se odredba kojom se omogućava da se doprinos za uređenje građevinskog zemljišta ne obračunava ni za proizvodne objekte, skladišne i podzemne spratove objekata koji se koriste u nekomercijalne svrhe, što prilikom usvajanja prethodne izmena zakona, 8. decembra, greškom nije bilo upisano u amandman.

Predlagači smatraju da je neplaćanje te naknade za proizvodne objekte od izuzetnog značaja za podsticanje ekonomskog razvoja zemlje, kao i da to neće negativno uticati ni na prihode lokalnih samouprava kojima taj prihod pripada. Precizira se da su analize pokazale da je dosadašnji prihodi od proizvodnih objekata na osnovu nekadašnje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta iznosile oko 0,06 odsto ukupnih prihoda jedinica lokalne samouprave. Ukidanje plaćanja naknada doprineće, kako je dodato, i povećanju investicija u razvoj industrijskih zona i parkova. Izmenama Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole predviđeno je da se građevine za koje je pokrenut postupak za upis prava svojine, neće rušiti do pravosnažnog okončanja postupka. Istovremeno, rešenje o rušenju doneto za objekat na kome je upisano pravo svojine, neće se izvršavati, a postupak inspekcijskog nadzora biće obustavljen.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas nova sednica parlamenta

Izvor: Press, 26.Dec.2014

Skupština Srbije počeće danas novu sednicu sa pet tačaka dnevnog reda, među kojima su Predlog zakona o energetici i Predlog za izmenu Zakona o planiranju i izgradnji. . Te izmene zakona podnela je grupa od 122 poslanika...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.