Izvor: Danas, 28.Apr.2016, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalisti za domaći teren

Specijalisti za Ligu Evrope u poslednjih deset godina sastaće se večeras u Ukrajini u prvom meču polufinala navedenog takmičenja, dok će u isto vreme (21.05) Viljareal ugostiti Liverpul. Šahtjor će pokušati da se na neki način revanšira Sevilji za eliminaciju u osmini finala 2007, dok tim iz Andaluzije pomenutu godinu pamti kao jednu od četiri u poslednjih deset u kojima su osvajali Kup UEFA, odnosno Ligu Evrope. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

Šahtjor je došao do završne faze jedinog međunarodnog takmičenja koje je osvojio 2009. Zanimljivo je da su upravo "rudari" i Sevilja jedine ekipe - od osam koje su ove sezone iz Lige šampiona, nakon prve faze, došle do polufinala Lige Evrope. Tokom sezone Šahtjor je pokazao da najveću snagu upravo crpi na domaćem terenu, na kome nije poražen na poslednjih šest mečeva u Ligi Evrope. Protiv sebe će imati specijalistu za pomenuto takmičenje u poslednjoj deceniji. Sevilja je na putu da postane prvi tim još od Bajerna sredinom sedamdesetih godina prošlog veka koji je tri puta uzastopno osvojio drugo po rangu međunarodno takmičenje. Protiv kakvog giganta Lige Evrope Šahtjor treba da se suprotstavi svedoči i podatak da je Sevilja jedini klub koji je tri puta uzastopno bio uspešniji na "penal ruletu" - poslednji put upravo u četvrtfinalu kada je eliminisao Atletik Bilbao.

Viljareal uopšte ne vezuju lepe uspomene za polufinala međunarodnih takmičenja. "Žuta podmornica" je sva tri puta eliminisana u pomenutoj fazi, u dva navrata u Kupu UEFA i jednom u Ligi šampiona kada ih je Arsenal izbacio 2006. Liverpul sa velikom dozom samopouzdanja pristupa večerašnjem meču na "El Madrigalu". Posle antologijskog duela sa Borusijom Dortmund i preokreta (4:3) vrednog prolaska u polufinale "crveni" su nastavili niz mečeva na kojima nisu poraženi u Premijer ligi (ukupno sedam). Jirgen Klop će upravo preko Lige Evrope pokušati da Liverpul odvede u Ligu šampiona naredne sezone.

- Viljareal je izuzetno kvalitetan tim, trenutno među pet najboljih u Primeri. Imaju izvanrednu sezonu; u suštini je reč o veoma dobro organizovanom klubu koji vode pametni i obrazovani ljudi. Moraćemo da igramo veoma hrabro, nalazimo se u polufinalu jer smo to i zaslužili. Preostaje nam da pokažemo snagu i izdržljivost da bismo ostvarili zacrtano - istakao je nemački stručnjak.

Bitlsi obostrana inspiracija

Najpopularnija evropska grupa svih vremena Bitlsi zapravo su zajednički element Viljareala i Liverpula. Nadimak "Žuta podmornica" Viljareal je dobio po istoimenoj pesmi Bitlsa 1968. nakon što je udruženje navijača počelo da pušta pesmu na stadionu "El Madrigal" pošto ih je asocirala na boje dresova njihovih ljubimaca.

Pola grada na stadionu

Viljareal je zapravo gradić na 60 kilometara od Valensije; kapacitet "El Madrigala" je 24.500, dok samo mesto ima oko 50 hiljada stanovnika. Interesantno je i to da Viljareal ima čak 18 hiljada navijača koji su članovi kluba, sa sezonskim ulaznicama, što je nekih 36 odsto ukupne populacije u gradu; takođe Viljareal je najmanji grad, ako izuzmemo Monako, koji je imao polufinalistu Lige šampiona.

Raspored

polufinale

četvrtak

Šahtjor - Sevilja21.05

Viljareal - Liverpul21.05

Ališa Kiz na ceremoniji finala LŠ

Popularna pevačica i tekstopisac Ališa Kiz biće deo ceremonija finala Lige šampiona 28. maja u Milanu na stadionu "Đuzepe Meaca".

- Veoma sam uzbuđena što ću nove pesme otpevati na tako velikoj ceremoniji koja je gledana širom planete. To je bitno jer će predstavljati duh zajedništva u kome nije važno odakle dolazimo i ko smo - oduševljena je Kiz što će biti deo spektakla koji će se prenositi u 220 zemalja širom sveta i koji će gledati 180 miliona ljudi.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Polufinale Lige Evrope: Gibson: "Redsi" će u finale

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Apr.2016

Viljareal dočekuje Liverpul, a Šahtjor Sevilju u prvim utakmicama polufinala Lige Evrope koje su na rasporedu večeras od 21.05...Završnica drugog po kvalitetu klupskog UEFA takmičenja na Starom kontinentu ove sezone donijela je četiri poprilično izjednačena tima. Ipak, tako ne misli Teri Gibson,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.