Vals: Rusija da ne gađa pogrešne ciljeve u Siriji, Merkel: Neophodna vojna akcija, Kameron: Putinova strašna greška

Izvor: Večernje novosti, 04.Okt.2015, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vals: Rusija da ne gađa pogrešne ciljeve u Siriji, Merkel: Neophodna vojna akcija, Kameron: Putinova strašna greška

PARIZ - Francuski premijer Manuel Vals apelovao je danas na Rusiju da usmeri svoje vazdušne napade isključivo protiv džihadista Islamske države u Siriji, ukazujući tako ponovo na sumnje Zapada da zvanična Moskva bombarduje umerene pobunjeničke grupe suprostavljene predsedniku Sirije Bašaru Asadu. Vals je tokom posete Japanu rekao da Rusija "ne bi trebalo da pogađa pogrešne ciljeve" i pozvao Moskvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da postedi živote civila, prenela je agencija AFP. "Ne možemo da napadamo civile. Asadov režim nastavlja da baca bombe i koristi hemijsko oružje protiv civila i to se ne može tolerisati", rekao je Vals i dodao kako se zalaže za političku tranziciju u Siriji koja ne bi uključivala Asada. Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da je na samitu u Parizu u petak "podsetio predsednika Putina da bi udari trebalo da budu usmereni isključivo protiv IS". Rusija je ove nedelje počela sa vazdušnim napadima na ciljeve džihadista u Siriji, ali zapadne vlade veruju da zvanična Moskva koristi tu kampanju protiv terorista kao izgovor da bi oslabila protivnike svog saveznika Asada. KAMERON: ODLUKA PUTINA O UDARIMA U SIRIJI "STRAŠNA GREŠKA" Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da pokrene vojnu akciju u Siriji, kao podršku predsedniku te zemlje Bašaru Asadu, predstavlja "strašnu grešku". "Oni podržavaju koljača Asada, što je strašna greška za njih i za čitav svet. To će taj region učiniti još nestabilniji", rekao je Kameron za Bi-Bi-Si prvog dana godišnje konferenciji njegove Konzervativne stranke u Mančesteru. Rusija je ove nedelje pokrenula vazdušne udare u Siriji, što predstavlja dramatičnu eskalaciju strane uključenosti u građanski rat u toj zemlji. "Većina ruskih vazdušnih udara, koliko sam dosad mogao da vidim, izvršena je u delovima Sirije koji nisu pod kontrolom Islamske države, već drugih protivnika Asadovog režima", istakao je Kameron. MERKEL: U SIRIJI NEOPHODNA VOJNA AKCIJA Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je u Siriji neophodna vojna akcija, iako to neće okončati rat u toj zemlji. "Kad je reč o Siriji, kažem ovo prvi put: biće nam potrebna vojna akcija, ali ona neće doneti rešenje, potreban nam je politički proces, ali on baš ne teče dobro", rekla je Merkelova u intervjuu nemačkom radiju "Dojčlandfunk", a preneo Rojters. Prema isečcima iz tog intervjua, koji će biti emitovan kasnije tokom dana, nemačka kancelarka je rekla da će u razgovore morati da bude uključen i režim sirijskog predsednika Bašara al Asada. "Da bi se postiglo političko rešenje, potrebno je da predstavnici sirijske opozicije i oni koji trenutno vladaju u Damasku, kao i ostali, ostvare stvarni uspeh u pregovorima", rekla je Merkelova. Ona je dodala da bi Rusija, SAD, Saudijska Arabija i Iran mogli da igraju važnu ulogu u tim razgovorima, kao i Nemačka, Francuska i Britanija.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Fabijus ukazuje na opasnost od šireg verskog rata

Izvor: Blic, 05.Okt.2015, 10:52

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je danas da vazdušni udari u Siriji moraju biti usmereni na ekstremiste Islamske države (IS), ali i druge grupe koje se "smatraju za terorističke" i ukazao na opasnost da bi sirijski sukob mogao da se pretvori u širi verski rat...Komentarišući...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.