Strah američkih obaveštajaca: Skoro 30.000 stranih boraca otišlo u Irak i Siriju

Izvor: Blic, 27.Sep.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah američkih obaveštajaca: Skoro 30.000 stranih boraca otišlo u Irak i Siriju

Američke obaveštajne agencije strahuju da je blizu 30.000 stranih boraca otišlo u Irak i Siriju od 2011. godine, od kojih su se mnogi pridružili "Islamskoj državi", piše danas "Njujork tajms".

Ovaj broj, koji navodno uključuje veliki broj zapadnjaka i oko 250 Amerikanaca, dvostruko je veći u odnosu na procene prošle godine, piše list, pozivajući se na obaveštajne i policijske izvore.

Posljednjih sedmica pojavile su se informacije da je američka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojska potcenila opasnost od "Islamske države" i da je situaciju prikazala povoljnijom nego što zaista jeste.

Američki predsednik Barak Obama će 29. septembra predsedavati međunarodnim samitom na marginama Generalne skupštine UN u vezi sa borbom protiv "Islamske države" i "nasilnog ekstremizma".

Takođe, 29. septembra očekuje se izveštaj američkog Kongresa o prilivu stranih boraca u kome će biti istaknuto da međunarodni vazdušni napadi na džihadiste nisu usporili regrutaciju novih članica, navodi list.

Osim vazdušnih napada međunarodne koalicije predvođene SAD Pentagon je, takođe, uspostavio program od 500 miliona dolara za obuku "umerenih" sirijskih pobunjenika, što se, takođe, pokazalo kao potpuni promašaj.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Nju Jork

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.