Rusija na čelu SB UN, izazov glasanje o generalnom sekretaru

Izvor: RTS, 01.Okt.2016, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija na čelu SB UN, izazov glasanje o generalnom sekretaru

Delegacija Rusije preuzela je jednomesečno predsedavanje Savetom bezbednosti UN. Izazovi za Rusiju biće zaoštravanje situacije u Siriji kao i zafršna faza izbora novog generalnog sekretara UN.
Prvi sastanak Saveta bezbednosti pod predsedavanjem Rusije sazvan je za 3. oktobar, kad će biti napravljen plan rada za ovaj mesec.

Planirana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su dva sastanka o Siriji: na prvom će se razgovarati o humanitarnoj situaciji, a na drugoj o upotrebi hemijskih sredstava tokom sukoba.
Savet bezbednosti će u zatvorenom režimu 5. oktobra održati šesto preliminarno glasanje u okviru procedure izbora generalnog sekretara UN.
Tokom glasanja će se koristiti raznobojni glasački listići za stalne i nestalne članice SB UN.
U ovoj fazi će mišljenje pet stalnih članica: Rusije, Velike Britanije, Kine, SAD i Francuske imati odlučujući značaj, jer imaju pravo veta i mogu da blokiraju svakog kandidata.
U ponedeljak će se u generalnoj skupštini UN pojaviti nova kandidatkinja Kristalina Georgieva i odgovaraće na pitanja članica svetske organizacije.
Gerogieva je ove nedelje ušla u trku pošto je bugarski premijer Bojko Borisov nju imenovao kao kandidtkinju Bugarske za šefa UN umesto šefice Uneska Irine Bokove.
Kandidati koji su od početka u trci imali su više nastupa na Generalnoj skupštini UN gde su predstavljaji svoje ideje i stavove.
Dosad je na Savetu bezbednosti UN bilo pet neformalnih glasanja za novog šefa i svih pet puta je pobedio bivši portugalski premijer i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.