Rusija na čelu SB UN, izazov glasanje o generalnom sekretaru

Delegacija Rusije preuzela je jednomesečno predsedavanje Savetom bezbednosti UN. Izazovi za Rusiju biće zaoštravanje situacije u Siriji kao i zafršna faza izbora novog generalnog sekretara UN.

Prvi sastanak Saveta bezbednosti pod predsedavanjem Rusije sazvan je za 3. oktobar, kad će biti napravljen plan rada za ovaj mesec.

Planirana su dva sastanka o Siriji: na prvom će se razgovarati o humanitarnoj situaciji, a na drugoj o upotrebi hemijskih sredstava tokom sukoba.

Savet bezbednosti će u zatvorenom režimu 5. oktobra održati šesto preliminarno glasanje u okviru procedure izbora generalnog sekretara UN.

Tokom glasanja će se koristiti raznobojni glasački listići za stalne i nestalne članice SB UN.

U ovoj fazi će mišljenje pet stalnih članica: Rusije, Velike Britanije, Kine, SAD i Francuske imati odlučujući značaj, jer imaju pravo veta i mogu da blokiraju svakog kandidata.

U ponedeljak će se u generalnoj skupštini UN pojaviti nova kandidatkinja Kristalina Georgieva i odgovaraće na pitanja članica svetske organizacije.

Gerogieva je ove nedelje ušla u trku pošto je bugarski premijer Bojko Borisov nju imenovao kao kandidtkinju Bugarske za šefa UN umesto šefice Uneska Irine Bokove.

Kandidati koji su od početka u trci imali su više nastupa na Generalnoj skupštini UN gde su predstavljaji svoje ideje i stavove.

Dosad je na Savetu bezbednosti UN bilo pet neformalnih glasanja za novog šefa i svih pet puta je pobedio bivši portugalski premijer i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво