Oslobođeni novinar stigao u SAD iz Sirije

Izvor: RTS, 27.Avg.2014, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođeni novinar stigao u SAD iz Sirije

Američki novinar, kojeg su skoro dve godine držali ekstremisti u Siriji, vratio se u SAD, dva dana pošto je Katar izdejstvovao njegovo oslobođanje, saopštila je porodica novinara.

Piter Teo Kurtis (45) našao se sa majkom Nensi Kurtis na bostonskom međunarodnom aerodromu, posle leta od Tel Aviva do Njuarka u Nju Džersiju, prenela je agencija AFP.

"Duboko sam dirnut i nemam reči zbog svih ljudi koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su došli zbog mene, stranci i osoblje u avionu, a pre svega moja porodica, koji su došli da me pozdrave", naveo je Kurtis u saopštenju, prenosi Tanjug.

Novinar je posebnu zahvalnost uputio američkoj i vladi Katara, koje su radile na njegovom oslobađanju.

Kurtisova porodica je saopštila da im je katarska vlada rekla da nije platila njegovo oslobađanje, dok su u SAD u jeku debate o američkoj politici odbijanja da plati otkup ekstremističkim grupama.

Kurtis je oslobođen u nedelju, manje od nedelju dana posle objavljivanja užasnog snimka egzekucije američkog novinara Džejmsa Folija, kojeg su držali i ubili pripadnici ekstremističke Islamske države.

Kurtis je uhvaćen vrlo brzo pošto je stigao u Siriju u oktobru 2012. godine, a u zarobljeništvu ga je držala grupa povezana sa Al Kaidom, Al Nusra front.

I Islamska država i Al Nusra su potekle iz Al Kaide u Iraku, ali od početka ove godine u Siriji one otvorene vode borbe jedna protiv druge, navela je francuska agencija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oslobođeni američki novinar stigao u SAD iz Sirije

Izvor: Blic, 27.Avg.2014

Američki novinar, kojeg su skoro dve godine držali ekstremisti u Siriji, vratio se u SAD, dva dana pošto je Katar izdejstvovao njegovo oslobođanje, saopštila je porodica novinara...Piter Teo Kurtis (45) našao se sa majkom Nensi Kurtis na bostonskom međunarodnom aerodromu, posle leta od Tel Aviva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.