Maloletna džihadistkinja iz Bosne ubijena, dok je druga nestala

Izvor: Blic, 18.Dec.2014, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maloletna džihadistkinja iz Bosne ubijena, dok je druga nestala

Ekspert Komiteta za borbu protiv terorizma Saveta bezbednosti UN (CTED) David Šaria tvrdi da je jedna od dve maloletne Bosanke, koja se iz Beča otisnula u džihad u Siriju, ubijena.

On je, u intervjuju izraleskom portoarlu "Ynet", rekao da je jedna devojka ubijena, a druga nestala.

- Nedavno smo dobili informaciju o dve 15-ogodišnje devojke iz Austrije, bosanskog porekla. Njihove porodice, kao i tajne službe dve zemlje tragaju za njima. One su regrutovane od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Islamske države.

Jedna je ubijena u borbama u Siriji, a druga je nestala - naglasio je Šaria.

Za sada nema potvrde o pogibiji jedne od dve devojaka, a Ministarstvo spoljnih poslova Austrije poručuje da ne komenratiše pojedinačne slučajeve.

Samra K. i Sabina S., čiji su roditelji izbeglice iz Bosne, su u aprilu pobegle iz porodičnog doma u Beču i uputile se u Siriju.

Pre par nedelja je jedna od devojaka dala intervju francuskim medijima u kojem je govorila o svom životu u Siriji, tvrdeći da uživa veće slobode nego na zapadu.

Inače ove devojke su "radikalizovane", prema tvrdnjama austrijskih medija, od strane Mirsada Omerovića koji je propovedao pod imenom Ebu Tejma u jednoj bečkoj džamiji.

Inače Omerović je uhapšen u akciji austrijske policije protiv radikalnih islamista koji su optuženi za regrutovanje boraca i finansiranje Islamske države.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.