Irački borci napuštaju Amere, prelaze na stranu Asada i Rusije

Izvor: Vesti-online.com, 14.Feb.2016, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irački borci napuštaju Amere, prelaze na stranu Asada i Rusije

Najmanje tri brigade koje su se sa uspehom borile protiv Islamske države u Iraku, učestvuju u borbama na jugu i jugoistoku provincije Alepo, navode američki mediji.

Nekoliko iračkih šiitskih jedinica, koje su SAD ranije podržavale u borbi protiv džihadista, sada se u Siriji bore na strani Bašara al Asada protiv pobunjeničkih sirijskih formacija koje imaju američku podršku, objavili su američki mediji, pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se na izjave dvojice predstavnika američkog ministarstva odbrane.

"Najmanje tri brigade koje su se s uspehom borile protiv džihadista u Iraku, a to su brigada Organizacije "Badra", "Kataib Hezbolah" i "Asaib Ahl el Hak", učestvuju u borbama na jugu i jugoistoku provincije Alepo”, navode Amerikanci.

Vojni zvaničnici SAD-a potvrdili su da se brigada "Badra" bori na strani "drugih iračkih formacija koje podržavaju ruska avijacija, irački specijalci i svi oni koji su na strani Bašara al Asada".

Istraživač Filip Smit sa Merilendskog univerziteta takođe je izjavio da Iran i Vazdušno-kosmičke snage Rusije pružaju podršku dobrovoljačkim snagama, posebno u Alepu.

Između ostalog, poznato je da brigada "Asaib Ahl el Hak" ima podršku od strane iranskih jedinica.

Druga brigada šiitskih dobrovoljaca "Kataib Hezbolah" je šiitska militantna organizacija, koja se u prošlosti za vreme iračkog rata aktivno borila protiv Međunarodne koalicije na čelu sa SAD-om.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.