Ameri u frci: S-400 obara avione u radijusu od 400 km

Izvor: Vesti-online.com, 30.Nov.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ameri u frci: S-400 obara avione u radijusu od 400 km

Nakon razmeštanja ruskog sistema "S-400", SAD su zabrinute i imaju dve opcije - ili da odustanu od daljih vazdušnih udara u Siriji ili da pokušaju da šalju bombardere koji bi leteli specijalnim avionom, opremljenim sistemom za ometanje radara.

Prema navodima američke televizijske mreže CNN, Pentagon je zabrinut zbog razmeštanja ruskih protivvazdušnih sistema "S-400" u Siriji.

Ruski predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Vladimir Putin poručuje da će ovaj sistem sa ogromnim radijusom delovanja štititi pilote i avione nakon što je Turska oborila ruski "Su-24", prenosi CNN.

Turska je već odustala od slanja svojih aviona preko granice sa Sirijom.

"S-400 trijumf" jeste ključna komponenta ruske protivvazdušne odbrane. To je raketni sastav velikog i srednjeg dometa nove generacije. Ceo sistem može se dovesti u punu borbenu spremnost za svega pet do deset minuta.

"Trijumf" obara neprijateljske avione udaljene i do 400 kilometara, dok na udaljenosti do 60 kilometara može da sruši taktičke balističke ciljeve koji lete brzinom do 4,8 kilimetara u sekundi, kao i krstareće i balističke rakete.

S obzirom na radijus delovanja "S-400", pod kontrolom ovog sistema sada je gotovo ceo vazdušni prostor Sirije, deo Turske, Kipar, istočno Sredozemlje i Izrael.

Protivavionski sistemi "S-400" u Siriju su prebačeni iz Podmoskovlja, gde ovaj sistem pokriva Moskvu na stalnom borbenom dežurstvu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.