Tabla na prolazu do kraja novembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2014, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabla na prolazu do kraja novembra

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Jovanović apelovao je danas na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i nadležne gradske organe da vrate tablu sa imenom Srđana Aleksića u prolaz u centru Novog Sada. Kako saznaje RTV u novosadskoj Crkvenoj opštini kažu da će tabla u Prolaz Srđana Aleksića biti vraćena najkasnije do kraja novembra, i da će zbog građevinskih radova i velike prolaznosti tog pasaža, on noću biti zatvaran.

Jovanović je novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao da je tabla u prolazu Srđana Aleksića, koja je skinuta pre više meseci uoči početka obnove zgrade na kojoj se nalazi, simbol istorije Srbije koja se ne sme zaboraviti, bez obzira koliko krvava ona bila.

Zgrada u kojoj se prolaz nalazi, vraćena je SPC-u u procesu restitucije nakon što joj je oduzeta posle Drugog svetskog rata, i sada se u njoj nalazi Crkvena opština, kao i Radio televizija "Beseda".

"Skidanjem ove table došli smo do toga da opet postavljamo pitanje da li je došlo vreme da zaboravljamo deo istorije i njen krvav, ružni deo. Srđan Aleksić je nešto svetlo u tom delu istorije", kazao je Jovanović.

Predstavnik SPC Željko Latinović je novinarima rekao da su radovi na zgradi i u pasažu još u toku i da će tabla biti vraćena čim budu gotovi.

On je zapitao Jovanovića zašto je baš ovaj prolaz određen da bude imenovan imenom Srđana Aleksića u vreme kada je započet proces vraćanja prolaza i zgrade Crkvenoj opštini.

Na pitanje da li crkvi smeta to ime, Latinović je rekao da to nije slučaj, već da smatra da je to imenovanje bilo "deo političke igre i nadmetanja sa SPC".

Kako saznaje RTV, u novosadskoj Crkvenoj opštini kažu da će tabla u Prolaz Srđana Aleksića biti vraćena najkasnije do kraja novembra, i da će zbog građevinskih radova i velike prolaznosti tog pasaža, on noću biti zatvaran.

Pasaž u centru Novog Sada dobio je Aleksićevo ime 23. jula 2009. godine, inicijativu za njegovo imenovanje pokrenula je koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodine jer je jedno od najomiljenijih okupljališta mladih u Novom Sadu.

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja, koji je za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji zaštitio od smrti sugrađana muslimanske nacionalnosti, zbog čega su ga na smrt pretukli vojnici Vojske Republike Srpske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Liga traži vraćanje table s imenom Srđana Aleksića

Izvor: Blic, 06.Okt.2014

Aleksandar Jovanović, potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), pozvao je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i nadležne gradske organe da vrate tablu s imenom Srđana Aleksića u prolaz u centru Novog Sada, odakle je skinuta pre više meseci zbog obnove zgrade na kojoj se nalazila...Srđan Aleksić...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.