FOTO: LSV zahteva od crkve da vrati tablu Prolaz Srđana Aleksića

Izvor: Radio 021, 06.Okt.2014, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: LSV zahteva od crkve da vrati tablu "Prolaz Srđana Aleksića"

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović skidanje table "Prolaz Srđana Aleksića" u pasažu u Zmaj Jovinoj 4 vidi kao osetljivo pitanje i zahteva da se tabla što pre vrati.

Kako kaže, renoviranje pasaža moglo je proći i bez uklanjanja table. "Skidanjem ove table, postavlja se pitanje da li je došlo vreme da počnemo opet da zaboravljamo deo svoje istorije, kada su se dešavali najveći zločini. Srđan Aleksić je svojim herojskim delom postao metafora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za sve ružno što se desilo devedesetih, a to se sve više zaboravlja", negoduje Jovanović.

On dodaje se odluka Skupštine grada kao institucije mora poštovati i skidanje table vidi kao kršenje te odluke.

Srpska pravoslavna crkva je dobila nazad u svoje vlasništvo zgradu u Zmaj Jovinoj 4, gde se nalazila tabla "Prolaz Srđana Aleksića", a sveštenik Željko Latinović kaže za 021 da je tabla skinuta isključivo zbog renoviranja, dok potez LSV-a vidi kao deo političke igre, jer je "baš taj pasaž izabran da dobije taj naziv, u vreme kada je krenulo vraćanje zgrade crkvenoj opštini".

"Ne smeta nama to ime, niti bilo koje, samo bih postavio pitanje, zato što mislim da je to deo političke igre i nekih nadmetanja, koja želimo da budu mimo nas, jer crkva je tu da objedinjuje i da nadilazi sve te podele, bilo lične, stranačke, političke, nacionalne ili bilo kakve", objašnjava on.

Jovanović kaže da nije u pitanju nikakvo provociranje crkve, da ovaj pasaž prethodno nije imao naziv, da je prometan i zaslužuje da se nazove po Srđanu Aleksiću, a da, što se njega tiče, mogu i ostali pasaži u Zmaj Jovinoj nositi imena po drugim istaknutim ljudima. Sveštenik Latinović dodaje da će tabla biti vraćena po završetku renoviranja, ali ne zna kada bi to moglo da se očekuje.

Na ulazu u prolaz iz ulice Ilije Ognjanovića i dalje stoje obe table sa imenom prolaza.

Podsetimo, prolaz koji spaja Zmaj Jovinu 4 i Ilije Ognjanovića 26, od 23. jula 2009. godine, na inicijativu Nezavisnog društva novinara Vojvodine, nosi ime tragično nastradalog Srđana Aleksića. On je 1993. godine ubijen dok je pokušavao da zaštiti sugrađanina Alena Glavovića, tokom ratnih sukoba u Trebinju.

Otkrivanju ploče pre pet godina prisustvovao je i njegov otac Rade Aleksić, koji se zahvalio na tome što su na ovaj način oživeli uspomenu na Srđana. Nakon Novog Sada, Srđan Aleksić je dobio ulice u Sarajevu, Beogradu, Podgorici i pasaž u Pančevu. Tabla u Zmaj Jovinoj sklonjena je pre dva meseca, kada je počelo renoviranje. (Suzana Stojićević - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.