Lokalne vlasti u Srebrenici odgodili postavljanje biste Vitaliju Čurkinu

Izvor: Blic, 08.Jul.2017, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalne vlasti u Srebrenici odgodili postavljanje biste Vitaliju Čurkinu

U Srebrenici nije postavljena bista u znak sećanja na preminulog ruskog ambasadora u UN Vitalija Čurkina, koju su najavili predstavnici Istočne alternative Republike Srpske i Srbije.

Postavljanje biste odgođeno je zbog nedobijanja dozvole iz opštine, ali i zbog smirivanja tenzija u Srebrenici, s obzirom na to da su udruženja i predstavnici Bošnjaka protiv postavljanja biste, prenosi RTRS.

Predsednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je da će sačekati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odobrenje i da će onda postaviti spomen-obeležje Čurkinu, kao osvedočenom prijatelju srpskog naroda, u znak zahvalnosti za njegove zasluge za očuvanje mira u BiH i ulaganje veta na sramni predlog britanske rezolucije o Srebrenici kojom se željelo da se srpski narod proglasi genocidnim i izazovu nemiri.

- Želimo da postavljanje obeležje bude u skladu sa zakonom, a ako ne dobijemo saglasnost tražićemo da se uklone sva nelegalno podignuta spomen- obeležja u srebreničkoj opštini kojih je mnogo, a najdrastičniji primjer je bošnjačka spomen-ploča na školskom igralištu u Srebrenici na kojoj se Srbi oslovljavaju genocidnim - istakao je Pavlović.

On je pokazao lokaciju u gradskom parku na kojoj žele da postave spomen-obeležje da bi bilo pod video nadzorom kako bi se sprečilo njegovo skrnavljenje ili eventualni počinioci lakše otkrili.

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić u izjavi Srni pozdravio je odustajanje Pavlovića od postavljanja spomenika i ocenio da je razum prevladao emocije i nastojanje da se na taj način oda počast jednom velikanu kao što je Čurkin za njegove zasluge za Srebrenicu.

- Ovo i nije bio dobar način oduživanja za Čurkinove zasluge i pozdravljam odustajanje Pavlovića od tog čina kao i LJiljane Bulatović koja je u interesu mira i stabilnosti u ovoj sredini odustala od promocije svoje knjige `Srebrenica - laž i podvala srbskom narodu` jer ne želi da bude povod izbijanja nekih incidenata - rekao je Grujičić.

On je istakao da Srbi ne žele da se dogodi bilo kakav incident i da žele da se dostojanstveno obeleže godišnjice srpskog i bošnjačkog stradanja.

Grujičić je pozvao i sve ostale da shvate i da se maksimalno uzdrže od provokacija i izazivanja nekih incidenata i nemira u danima kada su povišene emocije kod svih, da ne dođe do destabilizacije i da se omogući dostojanstveno obilježavanje stradanja srpskog i bošnjačkog naroda i tradicionalnih komemoracija 11. jula u Potočarima i 12. jula na Zalazju kod Srebrenice.

- Očekujem od onih koji su nama skretali pažnju da sprečimo održavanje nekih sadržaja koji mogu izazvati negativne reakcije nekih, da to učine i prema drugoj strani i upozore one koji dolaze u Srebrenicu 11. jula da ne provociraju i ne izazivaju ekscese. Neki dođu, izazovu incidente i vrate se u svoja mesta, a nama ostaje da po nekoliko meseci radimo na normalizaciji stanja u ovoj sredini - kaže Grujičić.

On je apelovao na političke i bezbednosne strukture koje su uključene u organizovanje ovih događaja da sve učine da se spriječi izazivanje problema i nestabilnosti i da u predstojeći dani sećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama iz oba naroda treba da prođu mirno i dostojanstveno.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Odloženo postavljanje biste Čurkinu u Srebrenici

Izvor: RTS, 08.Jul.2017

. U Srebrenici je odloženo postavljanje biste u znak sećanja na preminulog ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Vitalija Čurkina, koju su najavili predstavnici Istočne alternative Republike Srpske i Srbije.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.