Varufakis: Ostavka grčke vlade moguća posle referenduma

Izvor: RTS, 02.Jul.2015, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varufakis: Ostavka grčke vlade moguća posle referenduma

Vlada bi mogla da podnese ostavku ako Grci u nedelju na referendumu glasaju za predloge poverilaca koji su uslov za nastavak kreditne pomoći, najavio je ministar finansija Janis Varufakis. Grčki turizam se suočava sa velikim gubicima – od ponedeljka stiže 50.000 otkaza rezervacija dnevno.
Grčka vlada je zatražila od građana da se u nedelju na referendumu izjasne protiv predloga poverilaca. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Mogli bismo da podnesemo ostavku, ali bismo sarađivali s onima koji bi preuzeli vlast od nas", rekao je Varufakis u intervjuu jednom radiju, prenosi Beta.
Grčki ministar je ocenio da "presuda" naroda mora da se poštuje, ali je istakao da "još ništa nije gotovo" i da će pregovori s kreditorima biti nastavljeni posle referenduma.
Sam predsednik vlade Aleksis Cipras je nedavno, odgovarajući na pitanje o eventualnoj ostavci, rekao: "Ja nisam premijer koji ostaje na funkciji bez obzira na sve."
Varufakis je u drugom današnjem intervjuu, za televiziju Blumberg, rekao da će podneti ostavku ako na referendumu prevagne "Da" za predlog poverilaca.
Na pitanje da li će, u slučaju da većina zaokruži "Da", on idućeg ponedeljka biti ministar, Varufakis je rekao: "Neću."
Takođe je naglasio da ne bi potpisao sporazum s poveriocima ako njime ne bi bilo obuhvaćeno restrukturiranje duga Grčke.
Poverioci tretiraju Grčku kao "dužničku koloniju" koja nema nikakva prava, rekao je Varufakis.
Očekuje da će na referendumu većina građana glasati protiv predloga poverilaca, pa će i on i premijer Cipras i idućeg ponedeljka biti na svojim dužnostima da bi "iskovali uzajamno koristan sporazum sa Evropom". 
Prema poslednjoj anketi, oko 46 odsto Grka namerava da na referendumu odbije ponudu kreditora, ali je pre dva dana to najavilo 57 odsto. 
Grčki mediji kao "dramatične" opisuju posledice po privredu zatvaranja banaka i ograničenja raspolaganja novcem, uvedenog u ponedeljak da bi se zaustavilo masovno povlačenje uloga u strahu od bankrota države.

Udruženje turističkih preduzeća Grčke je saopštilo da njegovim članicama od ponedeljka stiže 50.000 otkaza rezervacija dnevno, prenosi Beta.
Pošto su to rezervacije "u poslednji čas" koje čine 20 odsto ukupnih tokom godine, to je veliki udarac za turizam u Grčkoj, prenosi atinski Radio SKAI.
Udruženje izvoznika Grčke je procenilo da je gubitak njegovih članica 80 miliona evra nedeljno, da će ove i iduće nedelje izvoz opasti za sedam odsto, a uvoz za 28 procenata.
Od jutros su penzioneri ponovo u dugačkim redovima pred 1.000 ekspozitura banaka gde na šalterima mogu uzeti do 120 evra od svojih penzija koje nisu uredno isplaćene za jun.
Banke uporedo penzionerima izdaju kartice da bi mogli da dozvoljeni iznos uzmu iz bankomata, ali ima žalbi na birokratsku proceduru prikupljanja i kontrole dokumenata potrebnih za to.
Prvobitno je bilo najavljeno da će grčke banke za sve ostale poslove i transakcije ostati zatvorene bar do ponedeljka, 6. jula, dan posle referenduma o sporazumu s međunarodnim poveriocima, koji će odrediti budući kurs Grčke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ostavka grčke vlade moguća posle referenduma

Izvor: Akter, 02.Jul.2015

Vlada Grčke bi mogla da podnese ostavku ako Grci u nedelju na referendumu glasaju za predloge poverilaca koji su uslov za nastavak kreditne pomoći, a ne protiv njih kako traži Vlada, izjavio je danas u Atini ministar finansija Janis Varufakis.."Mogli bismo da podnesemo ostavku, ali bismo sarađivali...

Nastavak na Akter...

VARUFAKIS: Daću ostavku ako Grci glasaju za predlog EU, pre ću odseći sebi ruku nego da ga potpišem!

Izvor: Kurir, 02.Jul.2015

Grčki ministar finansija oštro odrezao novinarima..ATINA - "Ako na referndumu pobedi opcija 'za', ja u ponedeljak uveče više neću biti ministar", odrezao je danas grčki ministar finansija Janis Varufakis...Developing: Varoufakis tells Bloomberg - I'll resign if Greeks vote "Yes" on Sunday http://t.co/I6XATK9hCG...

Nastavak na Kurir...

Grčka, odbrojavanje do referenduma

Izvor: RTS, 03.Jul.2015, 00:02

Vlada bi mogla da podnese ostavku ako Grci u nedelju na referendumu glasaju za predloge poverilaca koji su uslov za nastavak kreditne pomoći, najavio je ministar finansija Janis Varufakis. Grčki turizam se suočava sa velikim gubicima – od ponedeljka stiže 50.000 otkaza rezervacija dnevno. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.