Britanija podržava proširenje EU

Izvor: B92, 13.Apr.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija podržava proširenje EU

Zagreb -- Britanski ministar pravosuđa Kenet Klark izjavio je da britanska vlada vidi Hrvatsku kao 28. članicu Evropske unije i da podržava nastavak procesa proširenja.

Klark je danas boravio u Zagrebu gde se sastao sa najvišim hrvatskim zvaničnicima i razgovarao o reformi pravosuđa i evropskim integracijama.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je u razgovoru s Klarkom ponovila da je cilj Hrvatske da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završi pregovore do kraja juna, pa ga je obavestila o svim aktivnostima koje se preduzimaju.

U saopštenju Vlade navodi se da se to odnosi prvenstveno na područje Poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) od čijeg zatvaranja zavisi brzina pristupnih pregovora.

Hrvatska premijerka je ocenila da je završetak pregovora važan i za evropsku perspektivu država jugoistočne Evrope, naglasivši da bi hrvatski uspeh služio i kao primer da se zahtevan put reformi na kraju isplati.

Britanski ministar pravosuđa izjavio je, posle razgovora s hrvatskim kolegom Draženom Bošnjakovićem, da će se uskoro odlučivati o tome da li su reforme koje je sprovela hrvatska vlada trajno zaživele i da li je došlo vreme da Hrvatska postane članica EU.

"Vrlo sam impresioniran programom reformi pravosuđa koje su sprovedene u Hrvatskoj poslednjih godina sa širokom podrškom i konsenzusom u parlamentu i u hrvatskoj javnosti", rekao je Klark novinarima.

Bošnjaković je ocenio da je Hrvatska napravila korenite promene i reforme, dodavši da "više nema povratka na staro".

Kako bi uverili države članice EU da je Hrvatska spremna da završi pristupne pregovore do leta, potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Gordan Jandroković i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković održali su sastanak u Zagrebu s ambasadorima država članica EU koje su upoznali s ispunjavanjem obaveza za zatvaranje Poglavlja 23.

Jandroković je novinarima rekao da je to jedna u nizu aktivnosti na diplomatskom planu kako bi informisali kolege iz Evropske unije o svemu što Hrvatska čini da bi završila pregovore u junu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štefan Füle: EU će u svibnju u Zagrebu provjeriti dokaze u Poglavlju 23

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Apr.2011

ZAGREB - Europska komisija i zemlje članice Europske Unije poslat će početkom svibnja u Hrvatsku izaslanstvo stručnjaka za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, kako bi provjerili je li Hrvatska ispunila preostala mjerila za njegovo zatvaranje.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Barozo: Balkan mora biti deo EU

Izvor: Blic, 14.Apr.2011, 15:25

BRISEL - Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas da Zapadni Balkan mora biti deo Evropske unije i da Srbija i Crna Gora mogu ući u sledeću fazu pregovora o priključenju EU ukoliko do oktobra nastave reforme...Uz konstataciju da je Hrvatska ušla u finalnu fazu pregovora o...

Nastavak na Blic...

Biserko: Srbija usporava put Zapadnog Balkana ka EU

Izvor: EurActiv Srbija, 14.Apr.2011

Srbija i Crna Gora mogu da naprave sledeće korake u evropskim integracijama ukoliko nastave sa reformama do oktobra, izjavio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso (Jose Barroso) na susretu parlamentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana u Briselu. Predstavnici Srbije otkazali su učešće....

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.