Izvor: Politika, 28.Jul.2015, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski lekari traže dokumentaciju o Mladiću

U ambasadi Rusije u Hagu juče je održan sastanak tima odbrane komandanta vojske bosanskih Srba sa ruskim stručnjacima

U ambasadi Rusije u Holandiji juče je održan sastanak tima odbrane Ratka Mladića, komandanta vojske bosanskih Srba, i ruskih lekara koji treba da napišu izveštaj o njegovom zdravstvenom stanju. Sastanak u ambasadi bio je povod da se na nekim portalima pojavi vest o tome da će Ruska Federacija dati garancije za uslovno puštanje Mladića na slobodu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Tu informaciju za „Politiku” je demantovao Mladićev sin, Darko Mladić, rekavši da je ambasada samo posredovala između lekara i odbrane i da nema reči o nekakvim ruskim garancijama.

„Odbrana ne komunicira sa ruskim diplomatama, već sa lekarima, a susret je organizovan u ambasadi da bi što hitnije predali spisak nedostajuće dokumentacije.

Smisao sastanka je u tome da nam se dostavi dokumentacija kako bi ruski lekari napisali izveštaj o Mladićevom zdravstvenom stanju. Vest da Rusija nudi garancije za puštanje na slobodu su spekulacije. U ovom trenutku smo usredsređeni samo na to da lekari dobiju svu dokumentaciju kako bi napisali pošten izveštaj, a šta će u njemu pisati, to je stvar lekara i od toga će zavisiti naši dalji koraci”, kaže Darko Mladić.

On objašnjava da su ruski lekari, kada su počeli da pišu izveštaj posle posete Mladiću, shvatili da im tribunal nije predao kompletnu dokumentaciju.

„Negde fali svaka parna strana ili slično. Mi smo sačinili spisak svega što nedostaje i sutra će odbrana napisati podnesak tribunalu da u hitnom postupku dostavi sve što treba. Mi već dve godine pokušavamo da taj tim lekara dovedemo do generala Mladića, ali su opstrukcije tribunala velike. To je kršenje prava Mladića na medicinsku negu. On je imao pravo da svojim lekarima omogući pristup dokumentaciji”, navodi naš sagovornik.

Zdravstveno stanje Ratka Mladića, prema rečima njegovog sina, nešto je bolje nego što je bilo kada je prebačen u Hag, ali mu je usled tri moždana udara i dalje desna strana tela oduzeta, ima velike promene krvnog pritiska, brzo se zamara i nije u stanju da prati suđenje.

Ambasada Ruske Federacije nije juče mogla da potvrdi niti da demantuje informaciju o mogućnosti davanja garancija za puštanje Mladića. Do zaključenja ovog izdanja „Politike”, iz Haškog tribunala nije stigao odgovor na naša pitanja u vezi sa mogućnošću da se Mladiću odobri lečenje u Rusiji, ukoliko bi odbrana podnela takav predlog.

Prema rečima njegovog advokata Branka Lukića, treća država može da garantuje tribunalu da će određeni optuženik biti vraćen u pritvorsku jedinicu u slučaju privremenog puštanja na slobodu.

„Koliko je poznato, takav slučaj tribunal nije imao do sada. Prema statutu, postoji mogućnost da optuženi ponudi garancije druge države za privremeno puštanje na slobodu, a tribunal odlučuje da li će to prihvatiti ili ne”, rekao je za naš list advokat Lukić.

Podsećamo, Rusija je u januaru 2006. godine dala garancije Haškom tribunalu za privremeni boravak Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika SRJ u Moskvi, radi lečenja na Institutu za kardiovaskularnu hirurgiju „Bakuljev”, ali je tribunal taj predlog odbio. Milošević se u decembru 2005. godine, obratio sudijama u Hagu sa molbom da mu se dozvoli odlazak u Moskvu na preglede i lečenje u Naučnom centru za kardiovaskularnu hirurgiju „Bakuljev”. Ruska Federacija garantovala je bezbednost Miloševiću u vreme boravka u Rusiji, njegov povratak u roku koji odredi tribunal i poštovanje svih uslova u vezi sa prebacivanjem.

Tribunal je u februaru 2006. godine odbio Miloševićev predlog, obrazloživši odluku time da on nije dokazao da u Holandiji ne može da dobije lečenje kakvo mu je potrebno. Milošević je preminuo dve sedmice nakon toga.

Dokazni postupak tužilaštva u procesu protiv Ratka Mladića, optuženog za genocid, završen je 26. februara prošle godine, a odbrana je počela sa izvođenjem svojih dokaza 19. maja iste godine. Izricanje prvostepene presude Pretresnog veća očekuje se u novembru 2017. godine.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.