Vučić: Kukasti krstovi usred Evrope važnije su pitanje od formiranja vlade

Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Kukasti krstovi usred Evrope važnije su pitanje od formiranja vlade

Knjiga šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona "Faktor Čerčil", promovisana je večeras u svečanoj sali Skupštine grada Beograda, a na promociji je govorio predsednik tehničke vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Džonsonova analiza političkog puta nekadašnjeg premijera Velike Britanije i ključnih odluka u njegovoj dugoj karijeri, izazvala je veliku pažnju iako je Čerčil bila tema mnogim autorima.

- Veoma je teško smestiti ovo štivo u neki žanr. Autor se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posvetio surovo objektivnoj analizi ličnosti jedinog demokratskog premijera u to vreme. Jedina demokratija protiv totalitarizma bila je Velika Britanija - obratio se okupljenima Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti.

Ipak, sa političkim opredeljenjem koje se pripisuje Čerčilu, ali i objektivnosti autora nije se složio manadatar vlade Aleksandar Vučić.

- Pročitao sam knjigu i na srpskom i engleskom, pošto sam čuo pritužbe na prevod i na izdavača, a kod nas će uvek neko da se žali. Ja većih razlika ne vidim. Ipak, sa nečim se ne slažem - kažu Čerčil je bio liberal, levičar. Njegova ključna ideologija je bila napredak i boljitak Velike Britanije. Sve drugo je bilo podređeno tome, a u skladu sa tim menjao je svoje stavove i mišljenja. Bojim se da je manipulativnost Čerčila ostavila traga i na Džonsonovu objektivnost – rekao je Vučić, istakavši veliku hrabrost Čerčila, koji se suprostavio i "Dejli mejlu" i "Tajmsu2, kada su mu govorili da se preda u Hitlerove ruke.

Lider SNS-a ukazao je i da se Čerčil vodio svojim instinktom i da je oduvek bio fasciniran njegovom strašću u odbrani sopstvenih odluka.

- Umeo je da podiđe Amerikancima, čak je i nacrtao zajedničku valutu SAD-a i Velike Britanije. Iz ove knjige mnogo sam naučio o životu i donošenju političkih odluka - dodao je Vučić

Na vezu Amerike i Velike Britanije preko Čerčila ukazao je i ekspert za međunarodne odnose Lari Grosman, ali sam autor Džonson.

Mandataru Vlade su se na promociji pridružili i ministri Aleksandar Vulin, Nikola Selaković, Ivica Dačić i Aleksandar Antić, kao i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i gradski menadžer Goran Vesić.

Nema vlade dok su kukasti krstovi usred Evrope

Katastrofalnog stanja u lokalnoj samoupravi, sastanka sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), mandatar Vučić samo se dotakao u obraćanju novinarima posle promocije, jer, kako kaže, Srbiji tek sada predstoji težak put, ali ne brine za srpsku ekonomiju uprkos problemima.

- Nisu samo oko deficita pitali iz MMF-a, jer je oko deficita sve u redu. Užasno me brinu globalne i regionalne stvari. Sve se komplikuje, zato i insistiram na miru i stabilnosti, da bismo takav budžet mogli i da sačuvamo. Oko 14 milijardi imamo suficit na današnji dan. BDP nam raste ubrzano - naglašava Vučić.

Prema njegovim rečima opterećen je time da kao država moramo da brinemo i o Srbima koji žive u Banjaluci, Bijeljini, ali i u Srbi, Vukovaru, kako ih ne bismo izložili kao metu, i da zato bira reči o komentarisanju o ukidanju presude Branimiru Glavašu i Alojziju Stepincu.

- Naš posao je da donosimo odluke i reagujemo odgovorno i racionalno, da ne pokazujemo tu vrstu mržnju kako što se na nekom drugom mestu pokazuje. Ne smemo da nipodaštavamo srpske žrtve u ratovima. Te žrtve su toliko velike i te krvi je toliko mnogo da imamo obavezu da učinimo sve što možem da ne bude ih više u budućnosti - ističe Vučić.

Kako objašnjava, Srbija mora da štiti nacionalni ponos i dostojanstvo uz očuvanje mira i stabilnosti u regionu, pre svega dijalogom, što donosi prosperitet i napominje da će Srbija čuvati svoju antifašističku tradiciju.

- Zabrana ulaska srpskim zvaničnicima na Kosovo, poražavajuće presude i kukasti krstovi koji se javljaju u sred Evrope, između Knina i Vračaca, i na dan kada se pojavi kukasti krst ubica se oslobađa. To su sada objektivno važnija pitanja od formiranja vlade – rekao je Vučić.

On dodaje da bi voleo da Evropska unija se bavi ovim pitanjem, ali da zemlje članice u ovom trenutku imaju svoje probleme.

Predsednik tehničke vlade rekao je da će sa nekim od starih ministra nastaviti reforme, dok neki neće biti u tome iako su postignuti dobri rezultati, jer je potrebna nova energija.

-Iznenađenja u novoj vladi mislim da nisu pitanje nego može li ona da nastavi put i uspeh koji je napravila. Mi nećemo da razgovaramo o smanjenju plata i penzija, nego o njihovom povećanju kao i o rastu bruto društvenog proizvoda - zaključuje Vučić i najavljuje sastanke sa Miloradom Popovcem, predstavnikom sprske manjine u Hrvatskoj i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.