Vlada: Srbija ispunila sve uslove za dobijanje kandidature

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2011, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada: Srbija ispunila sve uslove za dobijanje kandidature

BEOGRAD -

Vlada Srbije konstatovala je danas da je Srbija ispunila sve uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i usvojila dva dokumenta neophodna za sprovođenje dogovora postignutih u pregovorima Beograda i Prištine.

"Vlada Srbije ispunila je sve uslove za sticanje statusa kandidata", rekao je direktor Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade.

Vlada je pozvala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve građane da ne pribegavaju novom postavljanju barikada na severu Kosova, rekao je koordinator Vlade Srbije za odnose sa medijima Slobodan Homen.

Kako je Homen istakao, novo postavljanje barikada bilo bi u direktnoj suprotnosti sa interesima Srbije.

Usvojena uredba o katastru i zaključak o osiguranju vozila

Vlada je usvojila je i Uredbu o katastru, kao i Zaključak o obaveznom osiguranju motornih vozila sa registarskim tablicama izdatim od strane privremenih institucija samouprave u Prištini, izjavio je Mihajlović.

Mihajlović je, na konferenciji za novinare posle sednice vlade, rekao da su ove odluke veoma važne za implementaciju dogovora postignutih u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

Prema njegovim rečima, usvojeni zaključak je važan za primenu dogovora o slobodi kretanja.

Mihajlović je dodao da smatra da je vlada ispunila očekivanja koja su prema njoj bila upućena za sticanje statusa kandidata.

Prema njegovim rečima, danas na vladi nije bilo reči o dogovoru o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima na severu Kosova, koji je postignut prošle nedelje u Briselu.

Vlada je prethodno, 14. novembra, usvojila Uredbu o matičnim knjigama kojom je omogućena primena tog dogovora postignutog u dijalogu Beograda i Prištine.

Vlada uskoro predlaže novi centar za azil

Vlada će uskoro predložiti osnivanje novog centra za azil, a razmatraju se mogućnosti gde bi taj centar mogao da bude, kazao je Mihajlović.

Vlada Srbije usvojila je predlog mera za rešavanje problema tražilaca azila i ilegalnih imigranata u Banji Koviljači, rekao je Mihajlović.

On je istakao da u skladu sa tim merama Komesarijat za izbeglice i MUP Srbije treba da preduzmu mere da pronađu način za smeštaj azilanata.

Mihajlović je rekao da je Vlada Srbije naložila pojačavanje kontrole na graničnim prelazima, posebno odakle dolazi najveći broj azilanata, kao i da se pooštri primena Zakona o strancima.

Isplata zaostalih penzija poljoprivrednicima

Vlada Srbije je usvojila i zaključak o isplati zaostalih penzija poljoprivrednim penzionerima, dodao je Mihajlović.

On je kazao, na konferenciji za štampu, da će Ministarstvo finansija fondu PIO doznačiti 7,5 milijarde dinara za isplatu zaostalih penzija poljoprivrednicima od januara 2006. do 16. decembra 2011. godine.

Kako je ranije najavljeno, oko 200.000 poljoprivrednih penzionera dobiće u proseku po 30.000 dinara sa pripadajućim kamatama na osnovu četvrte rate duga.

Reč je o isplati duga nastalog do 2006. godine, kada ja Zakonom o javnom dugu prema zemljoradnicima bila predviđena isplata tog dugovanja u četiri rate.

Dug će biti isplaćen sa pripadajućom kamatom od 8,5 odsto, od 1. juna 2006. godine. U slučaju da je neko od korisnika preminuo ovaj dug primiće njihovi naslednici.

Usvojene izmene zakona o poreskom postupku i administraciji

Takođe, usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Mihajlović je objasnio da te izmene predviđaju uvođenje automatizma da se doprinosi za radnike uplaćuju istovremeno kada i plate, kao i da se pojednostavi procedura za reprogram poreskih obaveza.

"Ovim predlogom se dopušta poreskoj upravi da na svom sajtu objavi spisak dužnika", istakao je Mihajlović.

On je dodao i da je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dobit pravnih lica.

Podaci PIO Fonda, inače, pokazuju da oko 40 odsto poslodavaca nije u zakonskom roku dostavilo dokaze o redovnoj uplati doprinosa za zaposlene tokom 2010.godine.

Od 215.000 poslodavaca, dokaze o uplati doprinosa dostavilo 130.000, odnosno oko 60 odsto.

Prema podacima dugovanja PIO fondu, dugovanja za doprinose, sa kamatama iznose više od 200 milijardi dinara.

Usvojen Predlog zakona o kinematografiji

Na predlog Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Vlada je usvojila Predlog zakona o kinematografiji, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Novi zakon je pravni okvir za sistemsko rešavanje postojećih problema u kinematografiji, ali i za njen dalji razvoj. Predlog zakona obuhvata sve osnovne komplementarne kinematografske delatnosti.

Ovaj zakonski predlog predviđa, između ostalog, formiranje fonda za kinematografiju, a ima za cilj da pospeši stvaranje optimalnih uslova za razvoj i podstakne podršku filmskom stvaralaštvu.

Ciljevi su i formiranje baze podataka, kao osnove za utvrđivanje strategije razvoja domaće kinematografije i preduzimanje konkretnih mera ekonomske i kulturne politike, zatim podsticanje tehničko-tehnološke modernizacije i uvođenje informacione tehnologije, kao i stimulacija stranih kinematografa da samostalno ili u koprodukciji stvaraju u Srbiji.

U prethodnom periodu sprovedena je javna rasprava o Nacrtu zakona o kinematografiji, uz učešće predstavnika relevantnih organa državne uprave, domaćih eksperata, predstavnika udruženja filmskih i dramskih umetnika i filmskih i televizijskih saradnika, predstavnika filmskih škola, medija i drugih relevantnih subjekata.

Zaključci, primedbe i sugestije su ugrađeni u konačnu verziju, dodaje se u saopštenju i ističe da je usvajanje novog Zakona o kinematografiji jedan od prioriteta Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva u godini koja je proglašena Godinom filma.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Srbije o EU:Što je do nas - učinili smo

Izvor: Mondo, 08.Dec.2011

Vlada Srbije konstatovala je danas da je Srbija ispunila sve uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU. Poslednje od učinjenog je usvajanje dva dokumenta neophodna za sprovođenje dogovora postignutih u pregovorima Beograda i Prištine.

Nastavak na Mondo...

Vlada: Srbija ispunila sve uslove za dobijanje kandidature (VIDEO)

Izvor: S media, 08.Dec.2011

Vlada Srbije konstatovala je danas da je Srbija ispunila sve uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i usvojila dva dokumenta neophodna za sprovodjenje dogovora postignutih u pregovorima Beograda i Prištine..."Vlada Srbije ispunila je sve uslove za sticanje statusa kandidata",...

Nastavak na S media...

Vlada: Nove barikade nam ne trebaju

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2011

Vlada Srbije konstatovala je danas da je Srbija ispunila sve uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i usvojila dva dokumenta neophodna za sprovođenje dogovora postignutih u pregovorima Beograda i Prištine. Vlada je poručila Srbima sa Kosova i Metohije da ne postavljaju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Vlada: Srbija ispunila sve uslove za dobijanje kandidature

Izvor: Studio B, 08.Dec.2011

Vlada Srbije konstatovala je da je Srbija ispunila sve uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i usvojila dva dokumenta neophodna za sprovođenje dogovora postignutih u pregovorima Beograda i Prištine..."Vlada Srbije ispunila je sve uslove za sticanje statusa kandidata",...

Nastavak na Studio B...

Ministarstvo da reši "Jugoremediju"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2011

BEOGRAD -..Vlada Srbije zadužila je danas Ministarstvo zdravlja da u što kraćem roku sagleda stanje u Fabrici lekova "Jugoremedija" u Zrenjaninu i da razmotri načine rešavanja problema, izjavio je šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović...Mihajlović je na konferenciji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ministarstvo zdravlja zaduženo za "Jugoremediju"

Izvor: Blic, 09.Dec.2011, 01:05

Vlada Srbije zadužila je danas Ministarstvo zdravlja da u što kraćem roku sagleda stanje u Fabrici lekova "Jugoremedija" u Zrenjaninu i da razmotri načine rešavanja problema, izjavio je šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović...Mihajlović je na konferenciji za...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.