Vestervele hrabri Srbiju

Izvor: Politika, 23.Feb.2012, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vestervele hrabri Srbiju

Dok su u Briselu pregovori ušli u drugi dan trajali više od 20 sati u Beograd iznenada stigao ministar spoljnih poslova Nemačke

Dijalog Prištine i Beograda juče je u zasenak bacila naša bitka za status kandidata za EU. Predsednik Tadić je telefonom razgovarao sa Ketrin Ešton, visokim predstavnikom Evropske unije o prevazilaženju problema Beograda i Prištine.

Zatim je u glavni grad Srbije iznenada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stigao Gido Vestervele, ministar inostranih poslova Nemačke, koja nas je poslednji put u decembru zaustavila na putu evropskih integracija, tražeći da se prethodno ispuni „kosovski uslov”.

Sada je Vestervele preneo reči ohrabrenja: „U Beograd sam došao iz dva razloga da odam priznanje i da ohrabrim. Moja poseta jeste znak priznanja za sve što ste učinili i gest ohrabrenja za poslednje metre koji su preostali”, rekao je prvi diplomata najmoćnije evropske zemlje koji je napustio londonski skup o Somaliji da bi nama najverovatnije preneo poruku kancelarke Merkel.

Šta nam je to preostalo da prevalimo u poslednjim metrima nije precizirao.

Istoga dana u Beogradu je boravio i Gzavije de Marnjak, šef Euleksa sa kojim je predsednik Srbije razgovarao o slobodi kretanja na Kosovu. Juče su stigle informacije da su uklonjene poslednje barikade na administrativnim prelazima i da su to učinili naši žandari. Ali De Marnjak je izjavio da još postoje delovi Kosmeta na kojima nema potpune slobode kretanja, a da ona mora biti stalna i bezuslovna.

U sve ove diplomatske aktivnosti u petoj brzini, umešali su se nešto ranije i šefovi diplomatija Italije, Francuske i Austrije koji su pismom obavestili Evropsku komisiju da je Srbija ispunila sve uslove za status kandidata.

Ipak predsednik Tadić i naš pregovarač Stefanović nisu izražavali preterani optimizam.

----------------------------------------------

Vestervele: Nemačka želi da Srbija dobije status kandidata

Nemačka želi da Srbija na sastanku Evropskog saveta u martu dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji jer „čvrsto stoji iza evropske perspektive Srbije”, rekao je šef nemačke diplomatije Gido Vestervele posle sinoćnjeg sastanka sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem. Taj cilj, kako je rekao, moguće je ostvariti ako ostanemo „fleksibilni, racionalni i angažovani”. Cilj njegove posete je, kako je istakao, da oda priznanje Beogradu za sve što je učinio i da ga istovremeno ohrabri za „poslednje metre koji su preostali”.

„Vidimo koliko je Srbija napredovala, koliko se trudila i koliko se trudi da odluke iz decembra sprovede u delo. Mi priznajemo taj trud i tu sam da vas ohrabrim”, poručio je gost iz Nemačke naglasivši da je evropska budućnost Srbije dobra i za Srbiju, i za EU, i za stabilnost regiona i zato će je Nemačka podržati.

Jeremić: Za Srbiju su neprihvatljivi novi uslovi (Foto Tanjug)

Uz opasku da je Vesterveleova poseta „u neku ruku iznenađenje” Jeremić je rekao da je Srbija učinila sve što je u njenoj moći da zaključci Evropskog saveta iz decembra budu ispunjeni.

„Ovoga trenutka se nalazimo u situaciji u kojoj je ostvarenje tih zaključaka nadomak ruke. To je jedna od stvari oko kojih se Srbija i Nemačka danas slažu”, rekao je Jeremić.

On je poručio i da je za Srbiju neprihvatljivo bilo kakvo definisanje novih uslova u odnosu na ono što je dogovoreno u decembru te da oko toga postoji „visok stepen razumevanja u najvećem delu EU”. Srbija i Nemačka se, kako je rekao, nisu uvek u prošlosti najbolje razumele, ali danas može da se kaže da te dve zemlje imaju daleko veće razumevanje o trenutku u kome se nalazimo i putu kojim treba da krenemo u narednim danima.

Ne želeći da prejudicira odluku koja bi mogla biti doneta sledeće nedelje u Briselu, jer je to još neizvesno, Jeremić je ocenio da je pred Srbijom nekoliko dana vrlo napornog rada na ispunjenju jasnih ciljeva i uslova. I pored svih problema koje, kako je rekao, ne treba potceniti, Jeremić misli da se možemo nadati pozitivnom ishodu.

J. Cerovina

----------------------------------------------

Tadić: Srbija maksimalno otvorena za dogovor

Predsednik Srbije Boris Tadić sinoć je, u razgovoru sa šefom nemačke diplomatije Gidom Vesterveleom, poručio da Beograd ima konstruktivan pristup u dijalogu sa Prištinom i da je maksimalno otvoren za dogovor. „Smatram da ispunjavamo sve uslove za status kandidata za članstvo u EU”, rekao je predsednik Tadić na sastanku sa nemačkim ministrom spoljnih poslova, na kojem je bilo reči o mogućem napretku Srbije u procesu evrointegracija, tehničkom dijalogu Beograda i Prištine, kao i bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke.

Predsednik Tadić je u razgovoru naglasio da Srbija sa Nemačkom želi najbolje moguće političke, ekonomske i prijateljske odnose, jer je to jedna od najvažnijih i ključnih zemalja Evropske unije, saopštila je pres-služba predsednika Srbije.

Tadić je preneo ministru Vesterveleu da se Srbija zalaže da sva rešenja u dijalogu Beograda i Prištine budu postignuta kompromisom, da želi dalji napredak u razgovorima i da je za Srbiju, što se tiče regionalnog predstavljanja Prištine, nezaobilazni faktor Rezolucija 1244 UN o Kosovu.

Predsednik Srbije je dodao da od Beograda niko nije zvanično zatražio da prizna nezavisnost Kosova. „Srbija ni eksplicitno ni implicitno neće priznati nezavisnost Kosova”, ponovio je predsednik Tadić.

Tanjug

objavljeno: 24.02.2012.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vestervele doputovao u Beograd

Izvor: RTS, 23.Feb.2012

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele razgovara u Beogradu sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem. Predviđen sastanak sa predsednikom Borisom Tadićem. ..Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele doputovao je večeras u Beograd i na početku posete sastao se sa šefom...

Nastavak na RTS...

Vestervele stigao u Beograd, razgovara sa Jeremićem

Izvor: Večernje novosti, 23.Feb.2012

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele doputovao je večeras u Beograd i na početku posete sastao se sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem

Nastavak na Večernje novosti...

Vestervele: Srbija da napravi sledeći korak ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2012

BEOGRAD -..Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izjavio je u Beogradu da bi Nemačka želela da vidi da na sledećem sastanku Evropskog saveta Srbija načini naredni korak u pravcu Evropske unije - da dobije status kandidata, jer Nemačka "čvrsto stoji iza evropske perspektive Srbije"...Cilj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vestervele: Podrška Nemačke za status kandidata Srbiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Feb.2012

Nemačka bi želela da vidi da na sledećem sastanku Evropskog saveta Srbija načini naredni korak u pravcu EU- da dobije status kandidata, izjavio Vestervele. Nemački šef diplomatije Gvido Vestervele je, nakon sastanka sa ministrom Jeremićem u Beogradu, rekao da Nemačka "čvrsto stoji iza evropske...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vidljiv napredak

Izvor: RTS, 23.Feb.2012

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio da njegova država želi da Srbija dobije status kandidata. Jeremić: Srbija je blizu kandidature i ispunjenja decembarskih uslova. Vestervele se sastao i sa predsednikom Borisom Tadićem...Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio...

Nastavak na RTS...

BUGARI PODRŽAVAJU KANDIDATURU SRBIJE

Izvor: Kurir, 24.Feb.2012, 12:27

SOFIJA - Bugarska podržava dodeljivanje statusa kandidata Srbiji i apeluje na sve partnere u EU da podrže Beograd, saopštilo je bugarsko ministarstvo inostranih poslova...SOFIJA - Bugarska podržava dodeljivanje statusa kandidata Srbiji i apeluje na sve partnere u EU da podrže Beograd, saopštilo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.