Izvor: B92, 11.Dec.2012, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tri celine za uspešnu Srbiju"

Beograd -- Politički sistem u Srbiji treba uravnotežiti tako što će ustavnim promenama, centralna Srbija dobiti nadležnost kakve imaju Vojvodina i Beograd, kaže Petrović.

Samo tako se može oformiti zemlja jednakih šansi za sve, smatra poslanik Demokratske stranke Dušan Petrović.

On je, u intervjuu za "Politiku", objasnio da je to, za sada, ideja, koju je izneo na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke, navodeći da je ona "dobro primljena", i da se "radi se i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na dokumentu kojim će ona biti precizirana".

Petrović smatra da oni koji žive, na primer u Kuršumliji, ili Crnoj Travi, nemaju iste šanse kao žitelji nekog vojvođanskog grada ili Beograda.

"Centralna Srbija bi dobila svoju skupštinu i izvršnu vlast, kao Vojvodina i Beograd. Republika bi imala nadležnost povodom pitanja odbrane bezbednosti, spoljnih i unutrašnjih poslova, pravosuđa i monetarne politike. Naravno republika bi morala da ima efikasan i sposoban nadzor nad obavljanjem funkcija koje bi prenela na sve tri jedinice", kazao je Petrović.

On kaže da bi na te jedinice bio bi prebačen niz ekonomskih nadležnosti, davanja podsticaja i subvencija u poljoprivredi i privredi, i da bi na taj način ekonomska politika bila bliže građanima, što bi dovelo do boljeg korišćenja nacionalnih ekonomskih resursa i doprinelo bržem izlasku iz krize.

Petrović ističe da je to "politički stav", koji pre svega mora da ima podršku građana, a kad to postoji, moguće je napraviti potrebne procedure i pridobiti većinu za njih.

"Ja sam ovaj predlog izneo na sednici Glavnog odbora i on je naišao na dobar odziv. Naravno, nije bilo nikakvog formalnog izjašnjavanja, ali ovo je nužna promena koja mora da se desi u Srbiji, bilo da je ona vezana za DS, bilo za neku drugu stranku", naveo je on.

Na pitanje hoće li ideju pretočiti u neki dokument, on je potvrdno odgovorio, istakavši da je ta tema "na stolu".

"Kako da ne. Ova tema je sada na stolu, vrlo pažljivo ćemo slušati sve predloge, a ovo je pitanje koje prevazilazi DS, ili bilo koju drugu stranku", kazao je Petrović.

Što se tiče vraćanja poslaničkog mandata, Petrović je kazao da je to pitanje "završena priča" i da se time više neće baviti.

"Ako neko bude insistirao na tome, moj odgovor će biti da sam sve što sam imao da kažem o tome, rekao na Glavnom odboru. To je nešto što je za javnost nevažno, to je unutrašnje pitanje DS-a, prema tome, bespredmetno je više trošiti energiju na to", zaključio je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petrović: Centralna Srbija da dobije nadležnosti kao Vojvodina i Beograd

Izvor: S media, 11.Dec.2012

Funkcioner Demokratske stranke (DS) Dušan Petrović izjavio je da centralna Srbija treba da dobije svoju skupštinu i izvršnu vlast, kao Vojvodina i Beograd..."Politički sistem u Srbiji treba uravnotežiti tako što će, ustavnim promenama, centralna Srbija dobiti nadležnosti kakve imaju Vojvodina...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.