Tadić: Status kandidata veliko ostvarenje, ne i epohalno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2012, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Status kandidata veliko ostvarenje, ne i epohalno

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je dobijanje statusa kandidata Srbije za članstvo u EU najava dolaska boljih dana i istakao da je to veliko ostvarenje, mada ne i epohalno.

"Epohalno će biti kada Srbija pređe začaranu granicu i uđe u EU sa mogućnošću da koristi sve potencijale i fondove. Srbija je nedvosmisleno na dobrom putu, reforme u svim domenima društva se odvijaju na dobar način - pravosuđe, privreda i ljudska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prava i slobode", rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije u Beogradu.

On je čestitao građanima Srbije kandidaturu rekavši da je to njihovo ostvarenje.

"Uslovi za datum početka pregovora jesu nastavak dijaloga o rešavanju problema na Kosovu u oblastima energetike i telekomunikacija i funkcionisanje Euleksa i Kfora na celoj teritoriji Kosova. Srbija je privržena ostvarenju tih ciljeva, a uslov je i nastavak unapređenja saradnje i poverenja sa zemljama EU", rekao je Tadić.

Atmosfera poverenja

On je ocenio da je u atmosferi poverenja lakše rešavati i probleme u tehničkom dijalogu, a to je nedovoljno vidljiv rezultat kandidature, i dodao da je Srbija značajno unapredila odnose s kljucnim zemljama EU posle završetka saradnje s Haškim tribunalom.

Tadić je kao konkretnu korist od kandidature naveo to što Srbija od danas ima poseban status u EU i sve zemlje je gledaju kao državu koja će postati članica EU, i da je kandidatura bitna i sa stanovišta stranih investicija koje su uslov za modernizaciju privrede.

"Velika je korist u tretmanu velikih potencijalnih investitora, jer oni prvo pitaju o nivou statusa kandidata za EU. Plasman sredstava u zemlju koja je kandidat ne podleže dodatnim rizicima", rekao je Tadić, i dodao da Srbija od danas ima pravo na zastavu EU i pravo da učestvuje na forumima EU.

Predsednik Srbije je istakao da status kandidata "nije direktna materijalna prinadležnost", ali je prvenstveno garancija za sigurnost stranih investija, bez kojih nema novih i dobro plaćenih radnih mesta.

"Siguran sam da i oni koji su planirali da odu iz zemlje danas razmišljaju da ostanu, i to je jedna dobit", rekao je Tadić.

Razlozi za slavlje

Upitan da li ima razloga za slavlje zbog kandidature, on je odgovorio da "lično ne slavi skoro ništa u životu, rođendane, niti druge slične obljetnice", jer je "radno orijentisan".

"Ali, dobro je da ljudi nešto proslave i daju sebi oduška. Slavlje ima i funkcionalnu odrednicu, jedna faza se završava a druga počinje", rekao je predsednik Tadić.

Tadić je izjavio da zbog poslova vezanih za dobijanje kandidature za članstvo u EU nije stigao da razmišlja o istovremenom održavanju predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora.

Upitan da li će predsednički izbori biti održani kada i lokalni i parlamentarni, Tadić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da nije imao vremena da se bavi datumom održavanja predsedničkih izbora, ali da nema ništa protiv da se i time bavi ako postoji interes javnosti.

"Izbori treba da se dešavaju po redu. Videću (za predsedničke izbore). Nisam razmišljao o tome", naveo je Tadić.

On je dodao da trenutno ostaje pri ranijem stavu da izbori treba da budu održani na vreme.

Izbori na Kosovu

Na pitanje da li će izbori, uključujući i lokalne izbore, biti raspisani i na teritoriji Kosova, Tadić je kazao da će izbori biti raspisani na teritoriji cele Srbije, ali i naveo da njihovo održavanje na Kosovu zavisi i od okolnosti, uključujući i bezbednosno pitanje.

"Učinićemo sve što je moguće da ustavne principe realizujemo", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, raspisivanje izbora na Kosovu je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Tadić je kazao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, da je to njena "nepromenljiva pozicija" i da ne očekuje takva uslovljavanja na daljem putu Srbije ka EU.


Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Srbija na dobrom putu

Izvor: Večernje novosti, 02.Mar.2012

Dobijanje statusa kandidata za EU je je veliko ostvarenje za Srbiju, a biće epohalno kad pređemo tu začaranu granicu i uđemo u EU. Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova - poručio predsednik Srbije

Nastavak na Večernje novosti...

Tadić: Početak pregovora do kraja godine (VIDEO)

Izvor: S media, 02.Mar.2012

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija očekuje da će do kraja godine dobiti datum za početak pregovora..."Suštinsko strategijsko dostignuće ostvarićemo kada dobijemo datum za početak pregovora. Tada će svi naši snovi od 5. oktobra biti ostvareni", rekao je Tadić poručivši da...

Nastavak na S media...

Status kandidata veliko ostvarenje, ne i epohalno

Izvor: Danas, 02.Mar.2012

Predsednik Boris Tadić ocenio je juče da je odluka Evropskog saveta da dodeli Srbiji status kandidata za članstvo u EU nagoveštaj boljih dana, pri čemu je upozorio da je to „veliko ostvarenje, mada ne i epohalno“.

Nastavak na Danas...

Predsednik Boris Tadić: Ovo smo sanjali deset godina

Izvor: Press, 02.Mar.2012

Na dobrom putu - Status nije epohalno, ali je veliko ostvarenje. Čestitke - Ovo je uspeh građana, koji su na plećima izneli reforme

Nastavak na Press...

Srbija je sada jača i glasnija

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2012, 13:27

"Čestitam svim građanima Srbije status kandidata. On je dobar za našu državu, jačaće njene pozicije. Da smo se odrekli Evrope, ne bismo mogli da se borimo za Kosovo. Srbija će prisustvovati svim sastancima EU, za sada bez prava glasa, ali će se naši argumenti čuti. Možemo očekivati oko 30...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.