Predsednik Boris Tadić ocenio je juče da je odluka Evropskog saveta da dodeli Srbiji status kandidata za članstvo u EU nagoveštaj boljih dana, pri čemu je upozorio da je to „veliko ostvarenje, mada ne i epohalno“.


„Epohalno će biti kada Srbija pređe začaranu granicu i uđe u EU sa mogućnošću da koristi sve potencijale i fondove. Status kandidata je potvrda da je Srbija nedvosmisleno na dobrom putu, reforme u svim domenima društva dobro se odvijaju, mada bismo svakako želeli da budu i brže“, rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

Tadić je čestitao građanima Srbije dobijanje statusa kandidata, rekavši da je to njihovo ostvarenje. Upitan da li ima razloga za slavlje zbog kandidature, predsednik je odgovorio da „lično ne slavi gotovo ništa u životu, ni rođendane, ni druge slične obljetnice“, jer je „radno orijentisan“, ali da je dobro da ljudi nešto proslave i daju sebi oduška. „Slavlje ima i funkcionalnu odrednicu, jedna faza se završava, a druga počinje“, rekao je Tadić.

On je objasnio da su uslovi za datum početka pregovora o članstvu u Uniji nastavak dijaloga o rešavanju problema na Kosovu u oblastima energetike i telekomunikacija, nesmetano funkcionisanje Euleksa i Kfora na celoj teritoriji KiM, kao i nastavak unapređenja saradnje i poverenja sa zemljama EU.

Tadić je naveo i da rezerve koje su Rumunija, Litvanija i Poljska izrazile prema kandidaturi neće promeniti odnose Srbije s tim zemljama. „Srbija je tradicionalni prijatelj Rumunije, Rumuni su građani naše zemlje i ništa se tu neće izmeniti. Mi smo Rumuniji zahvalni i na podršci vezano za Kosovo u prošlosti“, kazao je Tadić, koji se s druge strane zahvalio Hrvatskoj na podršci.

Zastave EU

Zastave Evropske unije postavljene su juče na više državnih zgrada u Beogradu, čime je obeležena odluka o dodeli statusa kandidata. Zastave su postavljene na zgradama Skupštine Srbije, Predsedništva, Vlade Srbije i Skupštine grada Beograda. Predsednik Tadić rekao je na konferenciji za novinare da Srbija od juče ima pravo da istakne to obeležje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari