Stefanović: Prvo sa EU i SAD o sukobima na severu, pa dijalog sa Prištinom

Izvor: Blic, 27.Sep.2011, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Prvo sa EU i SAD o sukobima na severu, pa dijalog sa Prištinom

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je večeras da se dijalog sa Prištinom odlaže do daljnjeg, dok Srbija u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice ne dobije konkretne rezultate koji se tiču krize na severu Kosova.

Stefanović je novinarima u Briselu kazao da je "apsolutno nemoguće razgovarati o telekomunikacijama, električnoj energiji i regionalnoj saradnji dok se puca na nenaoružane građane na severu Kosova".

"Naravno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da s Prištinom nećemo da razgovaramo dok ne postignemo neke modalitete, jer Priština uostalom i ne želi da razgovara o Jarinju i Brnjaku. Upravo sada idem da razgovaram s predstavnicima EU i SAD sa ciljem da pokušamo da učinimo sve što je u našoj moći da ovu krizu rešimo i da nađemo adekvatan način za funkcionisanje Jarinja i Brnjaka koji bi omogućio mir, stabilnost i nastavak dijaloga", rekao je Stefanović.

On je dodao da je, ako se u tome ne uspe, "iluzorno u ovom trenutku razgovarati o drugim temama" i dodao da je to "stav Srbije".

Stefanović je pozvao Srbe sa Kosova da sačuvaju stabilnost i mir, da ne nasedaju na provokacije i da "ni na koji način ne posežu za nasilnim metodama".

"Razgovor s Prištinom će se nastaviti ako imamo neke konkretne rezultate oko Jarinja i Brnjaka, i dobro je da je međunarodna zajednica uvidela da je to pitanje prioritet", ocenio je šef beogradskog pregovaračkog tima.

Upitan šta očekuje od razgovora sa Kuperom i Rikerom, on je naveo da se nada da će se doći do toga "kako je moguće da se napravi regulisanje prometa robe na Jarinju i Brnjaku poštujući posebnost ta dva prelaza".

On je dodao da je "jednostrani potez Prištine dovodjenjem takozvanih kosovskih carinika indukovao krizu i jeste činilac koji s jedne strane uzrokuje barikade, a s druge strane je doveo do današnjeg nasilnog, apsolutno neprihvatljivog odgovora Kfora".

Stefanović je naglasio da je ono što se danas desilo na Jarinju "ne samo podrivanje dijaloga već i inače krhke stabilnosti na Kosovu i pokazuje da u nekom delu međunarodne zajednice postoji veliko nerazumevanje za to kako ovaj problem jedino može da se reši, a to je kroz obostrano prihvatljivo rešenje".

Uz opasku da je ipak činjenica da Euleks nije učestvovao u nasilnim akcijama Kfora, on je dodao da srpske vlasti treba da učine sve sa svoje strane da "pomognu međunarodnim misijama da definišu njihovu aktivnost na odgovarajući način i da to zaista ostane u statusno neutralnom i mirnom okviru".

Danas oko 13 časova su na prelazu Jarinje izbili sukobi između vojnika Kfora i okupljenih Srba, kada je Kfor bacio šok bombe i suzavac na demonstrante, koji su ih gađali kamenicama. Više o tome pročitajte ovde.

Sedma runda dijaloga Beograd-Priština trebalo je da počne danas popodne. Na dnevnom redu ovih razgovora trebalo bi da budu telekomunikacije, energija i učešće Kosova u regionalnim inicijativama.

Povezane vesti: Rojters: Odluka o datumu pregovora o ulasku Srbije u EU za godinu dana Gorani: Vlada Kosova će raditi na poboljšanju položaja Srba Kfor i Euleks: Sukob kod Jarinja posledica provokacija srpskih ekstremista EU osudila nasilje na severu Kosova i pozvala na uzdržanost Ban apeluje na uzdržanost svih strana na Kosovu
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rešavanje sukoba, pa dijalog

Izvor: Beta, 27.Sep.2011

BRISEL, 27. septembra 2011. (Beta) - Šef beogradskog pregovaračkog tima rekao je u utorak uveče u Briselu da se dijalog s Prištinom odlaže do daljnjeg - dok Srbija u razgovorima sa predstavnicima medjunarodne zajednice ne dobije konkretne rezultate koji se tiču krize na severu Kosova...Stefanović...

Nastavak na Beta...

Vlada: Sad je teže održavati mirnu situaciju

Izvor: EMportal, 28.Sep.2011, 10:33

Šef Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je jutros da će posle jučerašnjih sukoba na Jarinju biti mnogo teže održavati situaciju bez incidenata na severu Kosova. "Mislim da je u interesu Srba na Kosovu da nema incidenata.

Nastavak na EMportal...

Stefanović: Ne napuštamo pregovore

Izvor: S media, 28.Sep.2011

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je u Briselu da Srbija ne napušta dijalog sa Prištinom, ali da trenutno postoje drugi prioriteti, a to je zapaljiva kriza na severu Kosova. ..Očigledno je da međunarodna zajednica smatra da sadašnje stanje na prelazima..na severu Kosova...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.