Izvor: B92, 12.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanišićeva odbrana traži odlaganje

Hag -- Branioci bivšeg šefa Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića zatražili su od Sudskog veća Haškog tribunala odlaganje suđenja.

Oni su tražili dozvolu da ulože žalbu na odluku veća o početku suđenja Stanišiću i suoptuženom Franku Simatoviću u ponedeljak, 14. aprila, kao i da proces bude odložen dok Apelaciono veće ne odluči o njihovoj žalbi.

Stanišićev branilac Gert-Jan Aleksander Knops u podnesku Sudskom veću objašnjava da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stanišić, za koga je na osnovu poslednjeg stručnog i nezavisnog medicinskog pregleda utvrđeno da je "na ivici potpuno psihičkog sloma", nije u stanju da daje instrukcije svom odbrambenom timu i da svedoči u svoju odbranu.

Knops napominje da bi zanemarivanjem te okolnosti bili "značajno ugroženi pravičnost i ishod sudskog procesa".

Stanišićev advokat je dodao da bi nastavak suđenja u ovom trenutku "sprečilo ili usporilo oporavak optuženog od psihičke bolesti" i na taj način odložilo puno učešće Stanišića u odbrani i njegovu sposobnost da prisustvuje suđenju.

Sudsko veće je 9. aprila, donoseći odluku o početku suđenja Stanišiću i Simatoviću 14. aprila, navelo da će suđenje biti organizovano putem video-konferencijske veze koja će biti uspostavljena između pritvorske ćelije u kojoj se nalazi Stanišić, a koja će mu omogućiti da učestvuje u suđenju i komunicira sa svojom odbranom.

U podnesku, Knops objašnjava da se takvom odlukom zanemaruje pravo optuženog da prisustvuje suđenju i "legitimizuje suđenje u odsustvu ili bez punog prisustva optuženog", suprotno statutu suda.

Suđenje je u više navrata odlagano u proteklih nekoliko nedelja zbog zdravstvenog stanja optuženog Stanišića, koji, prema nalazima lekara, boluje od kamena u bubregu i teške depresije i njegov oporavak predviđen je za tri meseca.

Sudsko veće je odlučilo da je Stanišićevo zdravstveno stanje faktor koji neprestano ometa pravo na pravično i brzo suđenje i opravdava njegovo pravo da ne bude prisutan u sudnici, naglašavajući da Stanišić nije jedini protiv koga se vodi postupak i da saoptuženi Simatović ima pravo na pravično i brzo suđenje.

Sudsko veće naglašava da suđenje putem video-konferencijske veze nije trajno rešenje i da će optuženi morati da bude u sudnici ukoliko bude sposoban.

"Ukoliko se ne pojavi, uprkos činjenici da je sposoban da se pojavi, smatraće se da se optuženi odrekao svog prava da bude u sudnici", navedeno je u odluci suda.

Stanišić i Simatović su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu radi prisilnog i trajnog uklanjanja Hrvata i bosanskih muslimana iz velikih delova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od avgusta 1991. do decembra 1995.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stanišićevi branioci traže odlaganje suđenja

Izvor: Blic, 12.Apr.2008

Branioci bivšeg šefa Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića zatražili su od Sudskog veća Haškog tribunala odlaganje suđenja. Oni su tražili dozvolu da ulože žalbu na odluku veća o početku suđenja Stanišiću i suoptuženom Franku Simatoviću u ponedeljak, 14. aprila, kao i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.