Stanišićevi branioci traže odlaganje suđenja

Izvor: Blic, 12.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanišićevi branioci traže odlaganje suđenja

Branioci bivšeg šefa Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića zatražili su od Sudskog veća Haškog tribunala odlaganje suđenja. Oni su tražili dozvolu da ulože žalbu na odluku veća o početku suđenja Stanišiću i suoptuženom Franku Simatoviću u ponedeljak, 14. aprila, kao i da proces bude odložen dok Apelaciono veće ne odluči o njihovoj žalbi.



Stanišićev branilac Gert-Jan Aleksander Knops u podnesku Sudskom veću objašnjava da Stanišić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za koga je na osnovu poslednjeg stručnog i nezavisnog medicinskog pregleda utvrđeno da je "na ivici potpuno psihičkog sloma", nije u stanju da daje instrukcije svom odbrambenom timu i da svedoči u svoju odbranu. Knops napominje da bi zanemarivanjem te okolnosti bili "značajno ugroženi pravičnost i ishod sudskog procesa".

Stanišićev advokat je dodao da bi nastavak suđenja u ovom trenutku "sprečilo ili usporilo oporavak optuženog od psihičke bolesti" i na taj način odložilo puno učešće Stanišića u odbrani i njegovu sposobnost da prisustvuje suđenju.

Sudsko veće je 9. aprila, donoseći odluku o početku suđenja Stanišiću i Simatoviću 14. aprila, navelo da će suđenje biti organizovano putem video-konferencijske veze koja će biti uspostavljena između pritvorske ćelije u kojoj se nalazi Stanišić, a koja će mu omogućiti da učestvuje u suđenju i komunicira sa svojom odbranom. U podnesku, Knops objašnjava da se takvom odlukom zanemaruje pravo optuženog da prisustvuje suđenju i "legitimizuje suđenje u odsustvu ili bez punog prisustva optuženog", suprotno statutu suda.

Suđenje je u više navrata odlagano u proteklih nekoliko nedelja zbog zdravstvenog stanja optuženog Stanišića, koji, prema nalazima lekara, boluje od kamena u bubregu i teške depresije i njegov oporavak predviđen je za tri meseca. Sudsko veće je odlučilo da je Stanišićevo zdravstveno stanje faktor koji neprestano ometa pravo na pravično i brzo suđenje i opravdava njegovo pravo da ne bude prisutan u sudnici, naglašavajući da Stanišić nije jedini protiv koga se vodi postupak i da saoptuženi Simatović ima pravo na pravično i brzo suđenje.

Sudsko veće naglašava da suđenje putem video-konferencijske veze nije trajno rešenje i da će optuženi morati da bude u sudnici ukoliko bude sposoban.

"Ukoliko se ne pojavi, uprkos činjenici da je sposoban da se pojavi, smatraće se da se optuženi odrekao svog prava da bude u sudnici", navedeno je u odluci suda.

Stanišić i Simatović su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu radi prisilnog i trajnog uklanjanja Hrvata i bosanskih muslimana iz velikih delova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od avgusta 1991. do decembra 1995. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.