Reakcije na Vučićev izbor mandatara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2017, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na Vučićev izbor mandatara

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je izjavio je, povodom izbora Ane Brnabić za mandatara, da poštuje predlog predsednika Srbije, ali da očekuje veće učešće SPS-a u vlasti. Svetske agencije prenele su pod oznakom "hitno" da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao ministarku Anu Brnabić za premijerku Srbije, a američka agencija AP taj potez vidi kao jasno okretanje srpskog predsednika ka Zapadu.

"Znate da sam bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << premijer i da to nije ostvarenje nekih mojih ličnih ambicija. Uvek sam govorio da nam je cilj veće učešće, značajnije učešće moje partije i partije gospodina Dragana Markovića u vlasti u Srbiji i perspektiva naše dugoročne saradnje sa Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem", izjavio je Dačić na tradicionalnom 11. Junskom susretu Srpske asocijacije menadžera (SAM).

Marković: Nije moj premijer

Ana Brnabić nije moj premijer, izjavio je večeras lider JS Dragan Marković Palma.

Tom kratkom izjavom, dostavljenom Tanjugu, Marković je reagovao na odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mandat za sastav vlade poveri dosadašnjoj ministarki državne uprave i lokalne samouprave.

Marković je i ranije negativno reagovao na mogućnost da pripadnica LGBT populacije bude na čelu vlade, a njegov koalicioni partner, predsednik SPS Ivica Dačić, isticao da je to Markovićev od ranije poznat lični stav.

Kako kaže, veće učešće znači da SPS dobije neko ministarsko mesto više.

"Nije važna moja funkcija, već uticaj cele naše partije i koalicije", kazao je Dačić.

Kako je dodao, SPS i koalicioni partner Jedinstvena Srbija nikada nisu postavljali kao neki svoj cilj ili uslov za podršku Aleksandru Vučiću za predsedničke izbore mesto premijera.

"Znate da sam bio premijer, to nije ostvarenje nekih mojih ličnih ambicija", rekao je Dačić novinarima.

U narednih nekoliko dana će, kako je dodao, biti održana sednica SPS-a.

"Glasaćemo za Vladu Srbije, a očekujemo da nastavi sa politikom koja je do sada vođena. Cilj nam je politička stabilnost I nastavak reformi. Moj cilj je bio da nastavim da se bavim spoljnom politikom", istakao je Dačić.

Mihajlovićeva: Odluka u interesu naše zemlje i građana

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je večeras da je izbor predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara Vlade predloži Anu Brnabić u najboljem interesu Srbije i izrazila uverenje da će Brnabić Srbiju voditi putem saradnje sa svetom i daljeg ekonomskog razvoja i reformi.

Tass:Brnabić peta gej osoba na svetu na čelo vlade

Ukoliko se potvrdi izbor Ane Brnabić za premijera Srbije, ona će biti peta osoba u svetu na čelu vlade koja se otvoreno deklarisala kao gej i druga žena koja se tako izjasnila, a bila bi na mestu premijera, prenosi Tass.

Kako se navodi, ona je prva žena u Srbiji koja je predložena za to mesto i prvi ministar koji se otvoreno deklarisao da je gej.

"Smatram da je odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara predloži Anu Brnabić doneta u najboljem interesu naše zemlje i njenih građana, i nakon pažljivog sagledavanja svih okolnosti u kojima se nalazimo", navela je Mihajlović u izjavi za javnost.

Ona je izrazila uverenje da će novi mandatar uz podršku članova Vlade, ali i predsednika Srbije, nastaviti da vodi zemlju putem saradnje sa regionom, Evropom i čitavim svetom, da Srbiju vodi putem daljeg ekonomskog razvoja, ulaganja u infrastrukturu i nastavka započetih reformi u svim oblastima društva.

"Očekujem da će Ana Brnabić dobiti ubedljivu podršku poslanika u parlamentu i da će biti vođa tima koji će Srbiju i dalje da vodi ka EU i da u naše društvo uvodi toliko potrebne evropske standarde. U ostvarivanju tih ciljeva imaće moju punu podršku", poručila je Mihajlović, saopšteno je iz Ministarstva građevine.

Ružić: Predlaganje Brnabić promišljen, državnički potez

Potpredsednik SPS Branko Ružić izjavio je večeras da predlog predsednika Republike Aleksandra Vučića da mandatar za sastav nove Vlade bude dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, predstavlja duboko promišljen, državnički i politički odgovoran potez.

"Potez koji pokazuje pre svega viziju, širokogrudost i prepoznavanje želje onih koji su vlasni da nose suverenitet ove zemlje, a to su građani i građanke Srbije", ocenio je Ružić u izjavi za javnost.

On je naveo da je takođe ovo i epilog velike i zajedničke pobede SNS i SPS, dvojice predsednika Vučića i Dačića, i armije birača koji su dali jasnu poruku da žele politički stabilnu, ekonomski razvijenu, socijalno pravednu, međunarodno uvaženu i Srbiju evropskih vrednosti.

LDP: Cenićemo Brnabić po njenoj politici, ne ličnosti

Međusobni odnosi Liberalnodemokratske partije i buduće premijerke Ane Brnabić zavisiće od njene politike, a ne od njene ličnosti, poručio je danas predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

Jovanović je, u saopštenju za medije, rekao da odnos te stranke prema mandatarki nove vlade zavisi od njene spremnosti da napravi razliku između Brisela i Moskve, definišući kao prioritet evropsku budućnost zemlje.

Odnos će zavisiti i od sposobnosti Brnabić da "preseče gordijeve čvorove u regionu, od Bosne i Hercegovine i Kosova do Hrvatske, što je preduslov čupanja Srbije iz živog blata devedesetih, od njenog razumevanja značaja našeg članstva u NATO savezu kao jedine garancije da će nam deca živeti u miru i, konačno, od njenog autentičnog nastupa u unutrašnjoj politici i komplikovanim međusobnim odnosima koji se moraju menjati jer uništavaju društvo".

LGBT: Vučić ispisao novu stranicu srpske demokratije

LGBT organizacija "Da se zna" smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, imenovanjem Ane Brnabić za mandatara, ispisao novu stranicu u istoriji srpske demokratije.

"Nepunih godinu dana pošto je postala prva javno deklarisana LGBT osoba među ministrima, Brnabić se našla na njenom čelu, čime je Srbija dobila prvog ženskog predsednika vlade i prvog autovanog LGBT premijera, našavši se u rangu sa Islandom, Irskom, Belgijom i Luksemburgom. Zaista zvuči impresivno naći se, barem jednom, u ovakvom društvu", navodi se u saopštenju.

Međutim, upozoravaju da u tome leži i najveća zamka, jer je, iako su primećena poboljšanja u određenim poljima, stanje ljudskih prava u Srbiji pogoršano.

Tvrde da institucije i dalje nisu u većoj meri senzibilisane za rad sa seksualnim manjinama, dok sistemska podrška jedva da postoji, a vinovnici napada na LGBT populaciju mahom prolaze sa blagim kaznama.

Oni strahuju od mogućnosti da novoizabrana premijerka Srbije posluži kao 'alatka" u predstavljanju Srbije kao progresivne države u kojoj svi građani uživaju puna ljudska prava i najstabilnije u njenoj novijoj istoriji, što, smatraju, nije realnost.

Obradović: Brnabić izbor zapada

Lider Dveri Boško Obradović ocenjuje, povodom odluke da se mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić, da je očigledno da zapadni centri moći imaju veće poverenje u Anu Brnabić, nego u bilo kog drugog iz SNS-a ili njihovog koalicionog partnera.

Obradović je u saopštenju upitao da li je izbor Brnabić za predsednika vlade Vučićev izbor ili izbor Zapada.

Navodi i da niko ne zna ko je Ana Brnabić, šta su njena politička uverenja, izuzev, dodaje, da ceo život radi za strane kompanije i nevladine organizacije i da je svoje visoko obrazovanje stekla na zapadu.

On smatra da je izbor Brnabić poniženje i za SNS i za sve socijaliste, koji su, prema Obradoviću, imali lažno obećanje vrha SPS da će Ivica Dačić biti novi premijer i da zbog toga treba da podrže Vučićev izbor za predsednika.

Šutanovac: Nebitno ko je mandatar, ništa ne odlučuje

Informacija o imenu mandatara za sastav nove vlade potpuno je nebitna, jer Aleksandar Vučić jedini odlučuje o sudbini naroda, izjavio je danas predsednik DS Dragan Šutanovac povodom odluke da se mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić.

Kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa predstavnicima vladajuće većine i dela opozicije, odredio mandatara koga niko tokom tih razgovora nije predložio, te ocenjuje da to govori u prilog tezi da se u Srbiji simulira demokratija.

Novi premijer će samo preuzeti odgovornost za sva nerealizovana obećanja, naveo je Šutanovac u saopštenju.

SPO: Izbor Brnabić još jedan korak u stvaranju moderne Srbije

Srpski pokret obnove pozdravio je odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara predloži Anu Brnabić.

Njen izbor je, navode u SPO, jasan pokazatelj da će Srbija nastaviti put evropskih integracija i da je odlučna u sprovođenju reformi.

"Ovakav izbor je još jedan korak u stvaranju moderne Srbije", stoji u saopštenju SPO-a.

Stefanović: Vučićeve odluke u najboljem interesu Srbije

Ministar unutrašnjih poslova i funkcioner SNS Nebojša Stefanović izjavio je večeras da potpuno podržava predsednika Srbije Aleksandra Vučića i političke odluke koje donosi zato što je siguran da je to u najboljem interesu Srbije.

"Žao mi je što i neki iz Srpske napredne stranke vide samo svoje interese, ali apsolutna većina članova naše stranke zna da je Vučić taj koji nam je doneo rezultate i bez koga ne bi ostvarili ni blizu ovoga što smo postigli danas", rekao je Stefanović u izjavi za Tanjug.

"Zbog toga ima svu moju podršku, a potpuno sam uveren i apsolutne većine, ne samo članova SNS-a, već i građana Srbije", istakao je Stefanović.

Ljajić: I nova vlada istom trasom kao do sada

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić izrazio je uverenje da će i nova Vlada Srbije nastaviti istom trasom kao i do sada nastavljajući ka EU i sa započetim reformama.

"Mislim da će se nastaviti sa politikom koja je vođena, na spoljnom planu će sigurno ići ka Evropskoj uniji, a na unutrašnjem u skladu sa započetim reformama", rekao je Ljajić za "Blic".

Komentarišući kako će izgledati nova vlada koju će voditi Ana Brnabić, Ljajić podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već rekao da će većina ostati manje više ista.

Vučković: Brnabić će ojačati reformski deo vlade

Ekonomista i dosadašnji član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković izjavio je da će Ana Brnabić, kao novi premijer, ojačati reformski deo Vlade.

"Nadamo se da će kao ekspert pojačati reformski deo Vlade i da će se reforme sprovoditi po planu", rekao je Vučković Tanjugu.

Vučković očekuje da će Brnabić prepoznati važne oblasti u daljim reformama, kao što su javna preduzeća, državna uprava i racionalizacija zaposlenih, s obzirom da već ima iskustvo u tome kao ministar državne uprave i lokalne samouprave pošto se time već bavila.

Vlahović: Preovladao ekspertski umesto političkog izbora

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je izjavio da je odluka da se mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić dobra i da mu je drago što je preovladao ekspertski, a ne politički izbor.

"Mislim da je to dobar izbor i drago mi je da je preovladao ekspertski u odnosu na politički izbor", rekao je Vlahović Tanjugu.

Kako je rekao, Brnabić ima dobru i zavidnu karijeru iza sebe i pokazala je vodeći Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da mogu u kratkom roku da se postignu dobri rezultati.

"Očekujem da će ona svoje organizacione sposobnosti u punoj meri primeniti i vodeći novu Vladu Srbije i verujem da će ona svojim radom dati lični pečat radu nove vlade", naglasio je Vlahović.

Ćulibrk: Interesuje me da li će posle ovoga uslediti izbori za šest ili devet meseci najkasnije, da li je ovo neko prelazno rešenje"

Ključni zadatak koji stoji pred novom vladom je reforma javnih preduzeća, smatra Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN koji kaže i da predlaganje Ane Brnabić za mandatara za njega nije iznenađenje.

"Iskreno za mene imenovanje Ane Brnabić za mandatara za sastav nove vlade nije iznenađenje, jer je njeno ime poslednih nedelja bilo u opticaju i bila je jedan od najozbiljnijih kandidata", rekao je Ćulibrk Tanjugu u

"Ono što mene mnogo više sada interesuje jeste to da li je ovo postavljanje mandatara, odnosno premijera na kratak ili na duži rok, da li će posle ovoga uslediti izbori za šest ili devet meseci najkasnije, da li je ovo neko prelazno rešenje", kaže on.

Prema njegovim rečima, da je "neko drugi izabran za premijera, da je neko iz Srpske napredne stranke, onda bi to možda davalo osnova za pomisao da će ovo možda biti dugotrajnija vlada".

J.Joksimović: Velika odgovornost i za nju lično (Brnabić) i za predsednika Vučića

Pred mandatarom Anom Brnabić i novom Vladom je velika odgovornost i veliki izazov da nastavi započeti reformski put, izjavila je danas funkcionerka SNS i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Jadranka Joksimović je navela da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na predsedničkim izborima ubedljivom pobedom legitimizovao svoj status i da je opravdano da on odluči ko će biti novi mandatar.

"Potpuno je opravdano da on odlučio ko je ta osoba koja će nastaviti put reformi i kome će poveriti deo svog legitimiteta koji je dobio od građana Srbije", naglasila je Joksimović gostujući na TV Pink.

Ona je istakla da podržava odluku predsednika o izboru novog mandatara, napominjući da su i velika očekivanja stranačkih ministara od Brnabićke, koja je nestranačka ličnost kojoj je poveren deo legitimiteta ostvaren na izborima.

"To je velika odgovornost i za nju lično i za predsednika Vučića. Ne vidim razlog da je ne podržimo, naprotiv mislim da svež pristup stvarima ne može da škodi. Mi u politici precenjujemo sebe i nekada smo vrlo isključivi, jer imamo mnogo političkog iskustva. Mislim da Ana ima tu prednost da može sa svakim da porazgovara, da može svačiji stav da čuje", pojasnila je ona.

Đorđević: Brnabić dostojna položaja premijera

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da je Ana Brnabić sjajna i vredna osoba, dostojna položaja premijera.

"Svi mi koji smo bili u Vladi, ukoliko budemo deo njenog tima, nastavićemo da radimo i verujem da ćemo uspeti sve ono što je predsednik (Aleksandar Vučić) rekao, a to je da nastavimo tamo gde je vlada stala. Imamo dosta posla pred sobom i Srbija to očekuje od nas jer smo na pravom putu da nešto napravimo i da bude bolje", rekao je Đorđević gostujući na RTS-u.

Upitan da prokomentariše to što nisu svi koalicioni partneri zadovoljni tom odlukom, poput Dragana Markovića Palme, Đorđević je rekao da, što se tiče SNS, ta stranka smatra da je ona najbolji kandidat u ovom trenutku koji može da predvodi Vladu u svim reformama koje će se dešavati u budućnosti.

"Bez obzira što nije član stranke, ovde govorim šta je najbolje za građane Srbije, a najbolje za građane Srbije jeste da im bude bolje, da vlada radi, da vlada poštuje rezultate a to ćemo uraditi sa njom na čelu i uveren sam da ćemo moći da odradimo sve što je predsednik rekao i što je prethodna vlada započela", rekao je Đorđević.

Gej strejt alijansa pozdravila imenovanje Ane Brnabić za mandatara

Gej strejt alijansa pozdravlila je danas odluku Vučića da mandat za sastav nove Vlade Srbije poveri Ani Brnabić i ocenila da je to istorijski iskorak za sve LGBT osobe i sve žene u Srbiji.

"Posle njenog prošlogodišnjeg postavljenja za ministarku, čime je ujedno postala i prva javno autovana osoba na ministarskoj poziciji u Srbiji i regionu, imenovanje Ane Brnabić za mandatarku Vlade je još jedan ogroman, istorijski iskorak za sve LGBT osobe u Srbiji ali i za sve žene jer će ona ujedno biti i prva premijerka u istoriji Srbije", saopštila je GSA.

Iako će se buduća premijerka suočiti sa raznim izazovima po pitanju unapređenja ljudskih i manjinskih prava generalno, GSA smatra da ona suštinski treba da se posveti onim problemima koje tište najveći deo građana i građanki naše zemlje, a koji se pre svega odnose na poboljšanje ekonomskog standarda, smanjenje nezaposlenosti i eliminaciju korupcije na svim nivoima.

Možda to nije uobičajeno za organizaciju koja se bavi ljudskim pravima LGBT osoba, ali Alijansa ipak smatra da će buduća premijerka najveći pomak za LGBT zajednicu u Srbiji ostvariti upravo ako svoj premijerski posao bude obavljala vredno i odgovorno a na dobrobit baš svih građana i građanki Srbije, bez obzira na njihova bilo koja lična svojstva, navedeno je u saopštenju.

 AP: Jasno okretanje srpskog predsednika ka Zapadu, Rojters: Prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na čitavom Balkanu

Svetske agencije prenele su pod oznakom "hitno" da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao ministarku Anu Brnabić za premijerku Srbije, a američka agencija AP taj potez vidi kao jasno okretanje srpskog predsednika ka Zapadu.

Agencije, istovremeno, ističu da je u pitanju prva srpska premijerka u istoriji i prva deklarisana gej osoba na čelu vlade neke balkanske zemlje.

AP navodi da je Brnabić prva otvoreno gej osoba koja se našla na čelu vlade "veoma konzervativne zemlje", i ocenjuje da će njeno imenovanje za mandatara za sastav nove srpske vlade verovatno naići na nezadovoljstvo Srpske pravoslavne crkve i ultranacionalista.

Agencija prenosi i da je Vučić rekao da je doneo "tešku odluku u interesu Srbije i njenih građana".

"Imenovanje Brnabić smatra se delom Vučićevog očiglednog okretanja ka Zapadu uprkos pritisku iz Rusije, koja želi da sačuva svoj uticaj u regionu", navodi AP.

Agencija podseća i da su grupe za zaštitu ljudskih prava pozdravile njeno imenovanje za ministarku prošle godine kao "istorijsku" odluku za balkansku zemlju u kojoj se, kako tvrdi, homoseksualna zajednica često suočava sa diskriminacijom i nasiljem.

Vučić je obećao da će poboljšati prava homoseksualaca u okviru napora da se zemlja približi članstvu u EU, podseća američka agencija.

Napominje i da Brnabić nije član SNS, ali da se smatra da mu je lojalna.

Dodaje da je se i od Vučića očekivalo da imenuje za premijera nekoga ko mu je lojalan kako bi zadržao kontrolu nad vladom nakon što je prešao na mahom protokolarnu funkciju predsednika Srbije.

AFP navodi da je Ana Brnabić prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na konzervativnom Balkanu, kao i to da je prva žena u srpskoj istoriji koja je dospela na tu poziciju.

Francuska agencija konstatuje da će Brnabić (41) stupiti na čelo vlade manje od godinu dana nakon što je ušla u politiku, kada je u avgustu prošle godine postala ministarka javne uprave i lokalne samouprave.

Dodaje i da se očekuje da će ona stupiti na dužnost u narednih nekoliko nedelja.

Srbija, prema oceni AFP, želi da pokaže da je u zemlji povećan stepen tolerancije nakon što se našla pod pritiskom da unapredi zaštitu manjina, uključujući pripadnika LGBT zajednice, od kada je započela pregovore za članstvo u EU.

AFP, takođe, podseća da je funkcija predsednika uglavnom protokolarna, ali da analitičari očekuju da će Vučić načiniti korake u pravcu učvršćivanja svog uticaja.

S tim je saglasan i Rojters, ali navodi da analitičari procenjuju da će nova premijerka biti "malo više od marionete".

Rojters je takođe konstatovao da je u pitanju prva žena premijer u srpskoj istoriji i prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na čitavom Balkanu.

Britanska agencija prenosi i da je Vučić svoju odluku obrazložio navodeći da veruje da Brnabić poseduje sve stručne i lične kvalitete i da je uveren da će ona raditi naporno i pokazati poštovanje svim političkim partijama, kao i da će raditi u korist Srbije sa drugim ministrima.

Ipak, dodaje, njeno imenovanje naišlo je na kritike konzervativaca, uključujući pojedinih Vučićevih saveznika.

Navodi i da se očekuje da će Brnabić unaprediti odnose Beograda sa Prištinom i sprovesti reformu pravosuđa, obezbediti prava manjina, uključujući pripadnika LGBT populacije, što su sve preduslovi za ulazak zemlje u EU.

Ona će, takođe, morati da održi "delikantni balans" između Kine i Rusije, i Zapada, uključujući NATO i EU, koja je najveći trgovinski partner Srbije, zaključuje Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

REAKCIJE NA IMENOVANJE ANE BRNABIĆ: Promišljen, državnički potez i odluka u interesu Srbije

Izvor: Blic, 15.Jun.2017

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je večeras da je izbor predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara Vlade predloži Anu Brnabić u najboljem interesu Srbije i izrazila uverenje da će Brnabić Srbiju voditi putem saradnje sa svetom i daljeg ekonomskog razvoja i reformi..."Smatram...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.