RS i zvanično zatražila ukidanje visokog predstavnika

Izvor: Blic, 12.Nov.2011, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS i zvanično zatražila ukidanje visokog predstavnika

Banjaluka - Republika Srpska je i zvanično od Saveta bezbednosti UN zatražila ukidanje pozicije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, s ciljem obnove ustavne vladavine i vladavine zakona.

Šesti Izveštaj RS dostavljen je generalnom sekretaru Ban Ki-Munu zajedno za pismom koje mu je uputio predsednik RS Milorad Dodik. Sarajevski mediji prenose da je u izveštaju istaknuto da je visoki predstavnik u BiH nastavio sa nezakonitim radnjama i da je "dramatično prekoračio" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoj mandat koji proističe iz Ankesa 10 Dejtonskog sporazuma.

Taj aneks, kako se precizira, visokom predstavniku daje ovlašćenja kao koordinatoru aktivnosti medjunarodne zajednice i posredniku izmedju domaćih strana.

"Republika Srpska smatra da, nakon 16 godina mira, jednostavno nema opravdanja za dalje prisustvo visokog predstavnika u BiH, koji krši ljudska i demokratska prava gradjana BiH, sprečava ekonomski razvoj, usporava EU integracije i podriva postizanje konsenzusa u državi", navodi se izveštaju.

Visoki predstavnik je, medjutim, nastavio sa nezakonitim radnjama i dramatično je prekoračio svoj mandat iz pomenutog aneksa, ukazuje se u izveštaju RS i dodaje da visoki predstavnik nastavio da donosi odluke kojima se poništavaju zakonske radnje ustavnih tela BiH.

"Isto tako, visoki predstavnik nastavlja da prisvaja pravo da nameće vanraspravne kazne za pojedince po kratkom postupku - bez procesa ili mogućnosti žalbe. Visoki predstavnik je, čak, nedavno tvrdio da mu Ustav BiH daje ovlašćenja da 'rešava političke i proceduralne sukobe'”, precizira se u izveštaju i dodaje da visoki predstavnik pogrešno tvrdi da je "vrhovni autoritet u pogledu sprovodjenja Dejtonskog sporazuma".

Citirajući Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, u izveštaju se navodi i da visoki predstavnik kontinuirano podriva konsenzus izmedju konstitutivnih naroda u BiH i da je njegov nepovoljan uticaj na politiku evidentan kada je reč o zastoju u formiranju novog Saveta ministara BiH.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Banjaluka neće visokog predstavnika

Izvor: B92, 12.Nov.2011

Banjaluka -- Republika Srpska je zvanično od SB UN zatražila ukidanje pozicije visokog predstavnika u BiH sa ciljem obnove ustavne vladavine i vladavine zakona...Šesti Izveštaj RS dostavljen je generalnom sekretaru Ban Ki-munu, zajedno s pismom koje mu je uputio predsednik RS Milorad Dodik...Sarajevski...

Nastavak na B92...

Banjaluka za ukidanje OHR-a

Izvor: RTS, 12.Nov.2011

Republika Srpska zatražila trajno ukidanje Kancelarije visokog predstavnika. U izveštaju Savetu bezbednosti se još ocenjuje da "visoki predstavnik nastavlja sa primenom sile, koja prevazilazi njegova ovlašćenja definisana Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma". ..U najnovijem izveštaju Savetu bezbednosti...

Nastavak na RTS...

RS i zvanično zatražila ukidanje visokog predstavnika

Izvor: BanjalukaLive.com, 12.Nov.2011

Republika Srpska je i zvanično od Savjeta bezbjednosti UN zatražila ukidanje pozicije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, s ciljem obnove ustavne vladavine i vladavine zakona. Šesti Izvještaj RS dostavljen je generalnom sekretaru Ban Ki-munu zajedno za pismom koje mu je uputio predsjednik...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.