Republika Srpska tražila ukidanje visokog predstavnika

Izvor: S media, 12.Nov.2011, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika Srpska tražila ukidanje visokog predstavnika

Republika Srpska je i zvanično od Saveta bezbednosti UN zatražila ukidanje pozicije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, s ciljem obnove ustavne vladavine i vladavine zakona.

Šesti Izveštaj RS dostavljen je generalnom sekretaru Ban Ki-munu zajedno za pismom koje mu je uputio predsednik RS Milorad Dodik. Sarajevski mediji prenose da je u izveštaju istaknuto da je visoki predstavnik u BiH nastavio sa nezakonitim radnjama i da je "dramatično >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prekoračio" svoj mandat koji proističe iz Ankesa 10 Dejtonskog sporazuma.

BiH neutralna na glasanju o Palestini?

"Nezavisne": Vehabije deluju u 17 opština BiH

EK "gađa" Bosnu preko srpske kičme!

Taj aneks, kako se precizira, visokom predstavniku daje ovlašćenja kao koordinatoru aktivnosti međunarodne zajednice i posredniku između domaćih strana.

"Republika Srpska smatra da, nakon 16 godina mira, jednostavno nema opravdanja za dalje prisustvo visokog predstavnika u BiH, koji krši ljudska i demokratska prava građana BiH, sprečava ekonomski razvoj, usporava EU integracije i podriva postizanje konsenzusa u državi", navodi se izveštaju.

Visoki predstavnik je, međutim, nastavio sa nezakonitim radnjama i dramatično je prekoračio svoj mandat iz pomenutog aneksa, ukazuje se u izveštaju RS i dodaje da visoki predstavnik nastavio da donosi odluke kojima se poništavaju zakonske radnje ustavnih tela BiH.

Citirajući Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, u izveštaju se navodi i da visoki predstavnik kontinuirano podriva konsenzus između konstitutivnih naroda u BiH i da je njegov nepovoljan uticaj na politiku evidentan kada je reč o zastoju u formiranju novog Saveta ministara BiH.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.