Lavrov: Rusija se ne boji sankcija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija se ne boji sankcija

MOSKVA - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da paralele između priznanja nezavisnosti Kosova, s jedne, i priznanja Južne Osetije i Abhazije, s druge strane, nisu umesne.

"Centar je počeo rat i u slučaju Kosova i u slučaju Abhazije i Južne Oetije. Rat je zaustavljen, mada na Kosovu nemilosrdnim i nehumanim bombardovanjem Beograda, a pri napadu na Suhumi prošlo je bez kažnjavanja Tbilisija", rekao je Lavrov novinarima u Sočiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Beograd nikad nije podrio mirovni proces

Prema rečima šefa ruske diplomatije, postignuti su sporazumi o prekidu vojnih dejstava, uvedene su mirovne snage, stvoreni pregovarački mehanizmi, ali od 1999. godine Beograd "nijednom nije pokušavao da primeni vojnu silu i podvrgne sumnji pregovaračke mehanizme".

"Njih su srušili kosovski Albanci uz aktivnu podršku njihovih zapadnih pokrovitelja", rekao je Lavrov, dodavši da je mehanizme za regulisanje konflikta u Gruziji podrio upravo Tbilisi.

"Zato paralele ovde nisu potpuno umesne, a razlika je u tom kako se ponašao Beograd u odnosu na Kosovo a kako režim Sakašvilija u odnosu na Južnu Osetiju i Abhziju potpuno je očigledna", istakao je ruski ministar.

Lavrov je rekao da se Rusija ne boji sankcija posle priznanja Abhazije i Južne Osetije. "Što se tiče sankcija, taj metod se potpuno diskreditovao u svetskoj politici. Nikada niko putem sankcija nije dostigao svoje političke ciljeve", rekao je Lavrov i dodao da je Rusija samodovoljna zemlja i da neće doneti rezultate pokušaji da se uspore ruski ambiciozni planovi čija je realizacija važna za socijalno-ekonomski razvoj zemlje.

Neće Rusija nikom zavrtati ruke

Istovremeno, Lavrov je rekao da Rusija neće nikome "zavrtati ruke" kako bi priznao nezavisnost otcepljenih gruzijskih autonomija. "Saveznici treba da budu saveznici, a zavrtanje ruku nije u našoj političkoj kulturi", rekao je šef ruske diplomatije, dodavši da bi, kada bi se sve članice međuanrodne zajednice rukovidle činjenicama, priznanje njihove nezavisnosti veoma proširilo.

"Na žalost, u svetu nastavlju da deluju pravila koja primoravaju neke zemlje da ne sasvim samostalno donose spoljnopolitičke odluke", rekao je on i naglasio da misli na SAD i pritisak koji one vrše.

"Mi želimo da naši saveznici donose sami odluke, mereći vrednost odnosa sa Rusijom i uvažavajući sopstvene interese", istakao je Lavrov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Paralele sa Kosovom nisu umesne

Izvor: Kurir, 26.Avg.2008

MOSKVA, 26. avgusta (Tanjug) - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da paralele između priznanja nezavisnosti Kosova, s jedne, i priznanja Južne Osetije i Abhazije, s druge strane, nisu umesne. "Centar je počeo rat i u slučaju Kosova i u slučaju Abhazije i Južne Oetije....

Nastavak na Kurir...

Odluka Rusije bez uticaja na Kosovo?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Avg.2008

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da odluka Rusije o priznanju Južne Osetije i Abhazije kao nezavisne države, ne može uticati na Kosovo i na nastavak priznanja nezavisnosti. Predstavnici institucija Kosova ocenili su da je Kosovo sui generis zbog istorijskih, ustavnih i političkih razloga.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kušner optužuje Rusiju

Izvor: B92, 27.Avg.2008, 10:37

Njujork, Brisel, Pariz -- Bernar Kušner je optužio Rusiju za kršenje međunarodnog prava priznavanjem nezavisnosti gruzijskih teritorija Južne Osetije i Abhazije... Francuski ministar inostranih poslova, koji je posredovao u postizanju mirovnog sporazuma između Rusije i Gruzije, u intervjuu za radio...

Nastavak na B92...

Ukrajina razmatra novi ugovor o zakupu luke u Sevastoplju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Avg.2008

Predsjednik Ukrajine je danas oštro osudio priznavanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije od strane Rusije i ocijenio da taj potez ugrožava bezbjednost u svim državama bivšeg Sovjetskog saveza. U kontekstu ponašanja Rusije na ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Moskvi uručen odgovor Buša

Izvor: Kurir, 27.Avg.2008

MOSKVA, 27. avgusta (Tanjug) - Američki ambasador u Rusiji Džon Bajerli predao je danas ruskom Ministarstvu inostranih poslova odgovor američkog predsednika Džordža Buša na jučerašnju poruku ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva. Zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin je Bajerliju...

Nastavak na Kurir...

Rusija kao regionalna Amerika

Izvor: Glas javnosti, 28.Avg.2008, 07:37

BEOGRAD - Reakcije i oštre izjave, pre svega sa Zapada, povodom prekjučerašnjeg moskovskog priznanja nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije dokazuju da je svet danas bitno drugačiji od sveta juče....Dojučerašnji idilični odnosi Vašingtona i Moskve odjednom su zahladneli, a u izjavama niko ne...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.