Jeremić i Lavrov za kompromisno rešenje za Kosovo

Izvor: Blic, 17.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić i Lavrov za kompromisno rešenje za Kosovo

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Vuk Jeremić i Sergej Lavrov založili su se danas u Moskvi za pronalaženje rešenja za status Kosova i Metohije koje će biti rezultat pregovora i saglasnosti dve strane u konfliktu na osnovu međunarodnog prava i Rezolucije 1244 i koje će biti potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

"Za Srbiju je potpuno neprihvatljivo rešenje koje neće biti u skladu sa rezolucijom 1244, koje zadire u suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nije rezultat pregovorom postignutog kompromisa", istakao je Jeremić na konferenciji za novinare posle razgovora sa Lavrovom u Moskvi.

Šef ruske diplomatije je još jednom potvrdio spremnost Moskve da podrži ishod koji je prihvatljiv za Beograd i naglasio da ostaje na snazi predlog Rusije o obnavljanju direktnog dijaloga dve strane u okviru Saveta bezbednosti UN.

"Ubeđeni smo da rešenje može da se postigne isključivo na osnovu saglasnosti strana", rekao je Lavrov i istakao da "jednostrano proglašena nezavisnost samo izaziva nove probleme".

Moskva podržava nameru Srbije da se obrati Međunarodnom sudu pravde kako bi bila ispitana legalnost jednostrano proglašene nezavisnosti, rekao je Lavrov.

Posle razgovora, Jeremić i Lavrov istakli su da promena formata civilne misije na Kosovu ne može da se sprovodi unilateralno i da podrazumeva sprovođenje plana Marti Ahtisarija, već da mora da bude u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i uz saglasnost Srbije i potvrdu u SB.

Jeremić je istakao da će sprovođenje energetskog sporazuma s Rusijom biti jedan od prioriteta za novu vladu Srbije.

"Nema nikakvih dilema. Taj sporazum će biti implementiran i Vlada Srbije čvrsto stoji iza njega", rekao je Jeremić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija: Ispitati legalnost jednostranog proglašenja Kosova

Izvor: RTS, 17.Jul.2008

Rusija je podržala nameru Srbije da se obrati Međunarodnom sudu pravde kako bi bila ispitana legalnost jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao je ministar inostranih poslova te države Sergej Lavrov. .Ministri spoljnih poslova Srbije i...

Nastavak na RTS...

Lavrov: "Neovisnost Kosova 'sve veći problem' "

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jul.2008

Ministri vanjskih poslova Rusije i Srbije Sergej Lavrov i Vuk Jeremić, potvrdili su danas spremnost vlada dviju zemalja da se u punoj mjeri provedu bilateralni sporazumi u oblasti naftne i industrije plina. Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za no ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Rusija ne odustaje

Izvor: Večernje novosti, 17.Jul.2008

Vuk Jeremić i Sergej Lavrov u četvrtak u Moskvi o KiM: Srbija će i dalje imati jaku podršku Rusije. Na međunarodnoj areni diplomate naše dve zemlje nastupaće usaglašeno i koordinisano

Nastavak na Večernje novosti...

Novi pregovori o statusu

Izvor: Glas javnosti, 18.Jul.2008, 10:37

MOSKVA - Šefovi diplomatija Srbije i Rusije Vuk Jeremić i Sergej Lavrov založili su se za pronalaženje rešenja za status Kosmeta koje će biti rezultat pregovora i saglasnosti dve strane u konfliktu na osnovu međunarodnog prava i Rezolucije 1244, kao i koje će biti potvrđeno u SB UN, javlja Tanjug...-...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.