Hamnei: Politika SAD na Bliskom Istoku pretnja Iranu i Rusiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2015, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamnei: Politika SAD na Bliskom Istoku pretnja Iranu i Rusiji

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, izjavio je danas na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da politika SAD na Bliskom Istoku predstavlja pretnju i po Iran i po Rusiju i pozvao na bliže veze Teherana i Moskve.

"Amerikanci kuju dugoročnu zaveru i pokušavaju da uspostave kontrolu nad Sirijom, a potom i nad čitavim regionom... To je pretnja po sve zemlje, a naročito po Rusiju i Iran", istakao je Hamnei, kako je navedeno na njegovom vebsajtu, na sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa Putinom na marginama Samita zemalja izvoznica gasa u Teheranu, preneo je Rojters.

SAD, kako je dodao, sada pokušavaju da ostvare svoje promašene vojne ciljeve u Siriji političkim sredstvima.

Hamnei je pohvalio Putina za "neutralisanje zavera Vašingtona" i ocenio da bi ekonomski odnosi Rusije i Irana mogli da se "razviju iznad trenutnog nivoa".

Ruski predsednik je u razgovoru sa Hamneijem rekao da će vazdušni udari Rusije u Siriji trajati dok god to bude potrebno kako bi se kaznili krivci za napad na ruski putnički avion iznad Egipta prošlog meseca, u kojem je poginulo 224 ljudi.

Na sastanku u Beču posle pogubnih napada u Parizu i Bejrutu, svetske sile među kojima su Rusija, SAD i zemlje iz Evrope i sa Bliskog Istoka saglasile su se u vezi sa političkim procesom u Siriji koji bi doveo do izbora u roku od dve godine, ali i dalje postoje razlike u stavovima o ključnim pitanjima kao što je sudbina sirijskog predsednika Bašara al-Asada, podseća britanska agencija.

Portparol Kremlja je rekao da su se Putin i Hamnei složili da globalne sile ne bi trebalo da nameću svoju političku volju Siriji, prenela je agencija Interfaks.

Putin, koji u Iranu boravi u svojoj prvoj poseti toj zemlji od 2007. godine, poklonio je Hamneiju staro izdanje Kurana, navodi se na vebsajtu iranskog vrhovnog vođe.

Ruski predsednik je, takođe, Iranu danas ublažio zabranu izvoza nuklearne opreme i tehnologije, a istovremeno je iranski ambasador u Rusiji izjavio da je Moskva počela da snabdeva Teheran protivraketnim sistemom S-300.

Teheran i Moskva su pojačali saradnju nakon što je u julu postignut značajan nuklearni sporazum između Irana i šest svetskih sila, uključujući Rusiju i SAD, podseća britanska agencija.

Rusija i Iran preduzimaju zajedničku vojnu akciju u znak podrške Asadu, a uz podršku ruskih vazdušnih napada, stotine iranskih vojnika je od kraja septembra stiglo u Siriju da bi uzelo učešće u velikoj kopnenoj ofanzivi koja je planirana u zapadnoj i severozapadnoj Siriji, što je njihovo najobimnije raspoređivanje u toj zemlji do sada.

Rusija ukinula sankcije Iranu za obogaćivanje uranijuma

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o ukidanju zabrane izvoza nuklearne opreme i tehnologije Iranu, objavljeno je danas na sajtu Kremlja.

Time se ukida zabrana snabdevanja Irana opremom za obogaćivanje uranijuma, prenosi Raša tudej.

Dekret, koji je objavljen istog dana kada je Putin doputovao u prvu zvaničnu posetu Iranu posle osam godina, predviđa da ruske firme sada imaju dozvolu da izvoze hardver i pružaju finansijsku i tehnološku pomoć Iranu.

Ova odluka Moskve usledila je nakon što su Teheran i šest svetskih sila postigle dogovor u julu koji predviđa ukidanje sankcija Iranu u zamenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Moskva

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Politika SAD na Bliskom istoku pretnja za Rusiju"

Izvor: B92, 23.Nov.2015

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, izjavio je da politika SAD na Bliskom istoku predstavlja pretnju i po Iran i po Rusiju...On je to izjavio na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom..."Amerikanci kuju dugoročnu zaveru i pokušavaju da uspostave kontrolu nad Sirijom, a potom i nad...

Nastavak na B92...

Hamnei:Politika SAD na Bliskom Istoku pretnja Iranu i Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2015

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, izjavio je danas na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da politika SAD na Bliskom Istoku predstavlja pretnju i po Iran i po Rusiju i pozvao na bliže veze Teherana i Moskve..."Amerikanci kuju dugoročnu zaveru i pokušavaju da uspostave kontrolu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.