Politika SAD na Bliskom istoku pretnja za Rusiju

Izvor: B92, 23.Nov.2015, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Politika SAD na Bliskom istoku pretnja za Rusiju"

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, izjavio je da politika SAD na Bliskom istoku predstavlja pretnju i po Iran i po Rusiju.

On je to izjavio na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Amerikanci kuju dugoročnu zaveru i pokušavaju da uspostave kontrolu nad Sirijom, a potom i nad čitavim regionom... To je pretnja po sve zemlje, a naročito po Rusiju i Iran", istakao je Hamnei, kako je navedeno na njegovom veb-sajtu, na sastanku sa Putinom na marginama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Samita zemalja izvoznica gasa u Teheranu, preneo je Rojters.

SAD, kako je dodao, sada pokušavaju da ostvare svoje promašene vojne ciljeve u Siriji političkim sredstvima.

Hamnei je pohvalio Putina za "neutralisanje zavera Vašingtona" i dodao da bi ekonomski odnosi Rusije i Irana mogli da se "razviju iznad trenutnog nivoa".

Ruski predsednik je u razgovoru sa Hamneijem rekao da će vazdušni udari Rusije u Siriji trajati dok god to bude potrebno kako bi se kaznili krivci za napad na ruski putnički avion iznad Egipta prošlog meseca, u kojem su poginula 224 čoveka.

Na sastanku u Beču posle pogubnih napada u Parizu i Bejrutu, svetske sile među kojima su Rusija, SAD i zemlje iz Evrope i sa Bliskog istoka saglasile su se u vezi sa političkim procesom u Siriji koji bi doveo do izbora u roku od dve godine, ali i dalje postoje razlike u stavovima o ključnim pitanjima kao što je sudbina sirijskog predsednika Bašara el-Asada, podseća britanska agencija.

Portparol Kremlja je rekao da su se Putin i Hamnei saglasili da globalne sile ne bi trebalo da nameću svoju političku volju Siriji, prenela je agencija Interfaks.

Putin, koji u Iranu boravi u svojoj prvoj poseti toj zemlji od 2007. godine, poklonio je Hamneiju staro izdanje Kurana, navodi se na veb-sajtu iranskog vrhovnog vođe.

Ruski predsednik je, takođe, Iranu danas ublažio zabranu izvoza nuklearne opreme i tehnologije, a istovremeno je iranski ambasador u Rusiji izjavio da je Moskva počela da snabdeva Teheran protivraketnim sistemom S-300.

Teheran i Moskva su pojačali saradnju nakon što je u julu postignut značajan nuklearni sporazum između Irana i šest svetskih sila, uključujući Rusiju i SAD, podseća britanska agencija.

Rusija i Iran preduzimaju zajedničku vojnu akciju u znak podrške Asadu, a uz podršku ruskih vazdušnih napada, stotine iranskih vojnika je od kraja septembra stiglo u Siriju da bi uzelo učešće u velikoj kopnenoj ofanzivi koja je planirana u zapadnoj i severozapadnoj Siriji, što je njihovo najobimnije raspoređivanje u toj zemlji do sada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.