Izvor: Blic, 30.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajnenšel tajms: SSP podstrek proevropskim snagama

Britanski list "Fajnenšel tajms" izveštava o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Srbije pod naslovom 'Sporazum za podstrek proevropskim Srbima' i u podnaslovu ističe da u Srbiji, nacionalisti prete da će ga poništiti, navodi BBC na srpskom jeziku.



Ovaj korak će podstaći političke snage naklonjene EU uoči parlamentarnih izbora 11. maja, nastavlja list i dodaje da je sporazum potpisan u nastojanju da one odnesu prevagu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izborima nad nacionalističkim snagama koje eksploatišu nezadovoljstvo birača podrškom koju EU pruža secesiji Kosova.

Izveštač "Fajnenšel tajmsa" iz Luksemburga piše da je sporazum odmah naišao na prepreke kada ga je premijer Koštunica, koji naginje nacionalizmu, osudio - rekavši da će ga poništiti ako sa ostalim kritičarima politike EU, pobedi na izborima.

Ovaj korak, po mišljenju novinara "Fajnenšel tajmsa", ni u čemu ne predstavlja proboj u odnosima EU i Srbije jer Srbija neće osetiti nikavu korist od njega pre nego što evropske vlade ne kažu da vide da Beograd u potpunosti sarađuje sa haškim sudom za ratne zločine.

SSP - poraz nacionalista u Srbiji

S druge strane, "Indipendent" u naslovu izveštaja iz Luksemburga ističe da je SSP potpisan u nastojanju da se poraze nacionalisti u Srbiji i objašnjava da je reč o pretežno simboličnom činu zato što sporazum neće stupiti na snagu pre pune saradnje Beograda sa haškim sudom.

"Dejli telegraf", pak, vrlo kratko beleži da su evropski ministri potpisali sporazum koji treba da približi Srbiju EU, i da poveća izglede prozapadnih snaga da pobede nacionaliste na izborima 11. maja.

Sumnja u nepristrasnost haškog suda

"Fajnenšel tajms" danas analizira i rad haškog suda u tekstu pod naslovom 'Tribunal ne uspeva da odagna sumnju'. List iznosi ocenu da 15 godina od svog osnivanja i posle izricanja zatvorskih kazni u ukupnom trajanju od preko hiljadu godina - haški sud nije nikad uspeo da ubedi Srbe, "gubitnike u sukobima" tokom raspada Jugoslavije, da pravdu deli nepristrasno.

"Do sada su krivim proglašena ukupno 64 lica, a od toga 45 Srba, 12 Hrvata, pet bosanskih muslimana i dva Albanca, piše "Fajnenšel tajms", dodajući da su sve kazne bile duže od deset godina, osim kazni za bosanske muslimane.

Istovremeno, pred domaćim sudovima za ratne zločine u Srbiji Hrvatskoj i BiH, osuđeno je nekoliko stotina Srba i samo nekoliko optuženih drugih nacionalnosti.

Problemi koje Srbija ima sa haškim sudom juče su opet izbili na površinu pri potpisivanju SSP sa EU, a nedavna oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju je pružila Beogradu još jači izgovor da odustane od obećanja da će uhvatiti i isporučiti u Hag Ratka Mladića, piše "Fajnenšel tajms".

List zaključuje se kritičari različitih uverenja slažu da je najveći nedostatak haškog suda to što nije uspeo da osudi vrhovne komandante iz vremena ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji: Evropa popušta Srbiji

Izvor: B92, 30.Apr.2008

Priština -- Prištinski mediji danas opširno izveštavaju o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom, uz ocenu da Evropa "popušta" Srbiji... Pod naslovom "Evropa popušta, otvara put Beogradu", dnevnik Koha ditore navodi da potpisivanjem Sporazuma Srbija i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.