FILE: PREGOVORI SAD OD VAS ZAVISE!

Izvor: Kurir, 03.Mar.2012, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FILE: PREGOVORI SAD OD VAS ZAVISE!

BRISEL - Srbija na potezu! To u ekskluzivnom razgovoru za Kurir poručuje komesar za proširenje EU Štefan File, odgovarajući na pitanje kad će naša zemlja dobiti datum početka pregovora sa Unijom.

BRISEL - Srbija na potezu!

To u ekskluzivnom razgovoru za Kurir poručuje komesar za proširenje EU Štefan File, odgovarajući na pitanje kad će naša zemlja dobiti datum početka pregovora sa Unijom.

- Rok je u rukama Srbije. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sastanku Evropskog savetu u decembru ustanovili smo koji prioritet treba da bude ispunjen kako bi Evropska komisija odmah saopštila to zemljama članicama i preporučila otpočinjanje pregovora. Nadam se da će kandidatura biti podstrek za još intenzivniji dijalog i da će taj jedan prioritet biti što pre ispunjen. Izuzetno je važno iskoristiti ovaj povoljan trenutak, da se ne izgubi. Čestitao sam Srbiji i Borisu Tadiću na svemu što je urađeno u pogledu doprinosa regionalnoj saradnji. To je dobar osnov.

Da li je realno da dobijemo datum početka pregovora do kraja godine?

- To je pitanje za Beograd. Čim Komisija dobije informaciju da je Srbija ispunila tu glavnu preporuku, realno je da će odmah o tome obavestiti zemlje članice i predložiti otpočinjanje pregovora. Znam da vam predstoje parlamentarni izbori i da se raspravlja o datumu predsedničkih izbora, ali se nadam da, uprkos izborima, to vreme neće biti izgubljeno. Komisija je spremna da reaguje.

Da li je priznanje Kosova uslov za početak pregovora?

- Ne, niti to iko govori. Od početka govorimo o normalizaciji odnosa i vrlo smo zadovoljni što Beograd i Priština idu u tom smeru.

Da li od Beograda očekujete da ukine srpske institucije na severu Kosova? Da li je to jedan od uslova?

- Sada očekujemo od Srbije da se bavi ključnim prioritetima, koje su definisale članice EU zarad otpočinjanja pregovora, a ti uslovi su rešavanje pitanja telekomunikacija i sporazuma o energetici s Prištinom. Poruka decembarske sednice Saveta je vrlo jasna. I naši prijatelji u Beogradu treba da znaju da su to uslovi i da nema nikakvih novih, skrivenih uslova.

Marija Kordić

Izbori na KiM u suprotnosti s Rezolucijom

Da li bi eventualno raspisivanje izbora na severu Kosova bilo problem za EU?

- Mislim da bi to bilo u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.