STATUS KANDIDATA NE DONOSI VIŠE NOVCA, ALI OTVARA PROJEKTE

Izvor: Kurir, 09.Okt.2011, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STATUS KANDIDATA NE DONOSI VIŠE NOVCA, ALI OTVARA PROJEKTE

BEOGRAD - Srbija dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU ne bi dobila više novca iz pretpristupnih fondova, ali bi dobila mogućnost da finansira neke projekte koje do sada nije mogla, kao i pristup nekim programima EU.

To je u razgovoru za Euraktiv Srbija ukazao koordinator za fondove u Kancelariji za evropske integracije Ognjen Mirić.

"Paradoksalno zvuči da se sticanjem statusa kandidata >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u nekim državama pokazalo da dolazi do manjeg trošenja sredstava zato što strukture nisu spremne", kazao je Mirić.

Kako je objasnio, nakon sticanja statusa kandidata vlasti Srbije treba u potpunosti da preuzmu nadležnost za pomoć EU, dok deo posla poput raspisivanja tendera sada obavlja Delegacija EU.

To iziskuje osnivanje novih institucija, uspostavljanje jasnih procedura za korišćenje novca, osposobljavanje kadrova, a možda i zapošljavanje novih ljudi, kazao je Mirić i naveo da će u nadležnosti Vlade Srbije biti i raspisivanje tendera, kontrola trošenja i zaključivanje ugovora.

Srbija je potrebne institucije, kako je rekao, osnovala, ali one za sada postoje samo "na papiru" - potrebno je popuniti ih kadrovima i obučiti ih, a predviđeni rok za uspostavljanje tog takozvanog decentralizovanog sistema je kraj 2012. godine.

Pozitivna strana je, kako je ukazao, to što će Srbija iz novih komponenti pomoći koje će joj se otvoriti - za regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i ruralni razvoj - moći da finansira projekte koje do sada nije mogla.

Kao primere je naveo pružanje podrške poljoprivrednicima, malim i srednjim preduzećima i izgradnju infrastrukture, za šta se Srbija uveliko priprema od 2009. Među projektima koji su u pripremi iz pretpristupnih fondova za regionalni razvoj Mirić je naveo regionalnu deponiju Kalenić za 11 opština u regionu Valjeva i okoline, sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Loznici, regionalnu deponiju u Zaječaru, kao i železničku prugu Stara Pazova-Novi Sad i intermodalni transportni centar u Batajnici.

Neki infrastrukturni projekti i do sada su mogli da se finansiraju uz podršku EU, poput Žeželjevog mosta u Novom Sadu.

Postoje, međutim, i projekti koji su Srbiji potrebni a do sada nikako nisu mogli da dobiju podršku EU. Kako je naveo Mirić, reč je o direktnoj podršci poljoprivrednicima i aktivnim merama zapošljavanja.

Srbija priprema i projekte iz oblasti obrazovanja, poput grant šema za lokalne samouprave za projekte za socijalnu inkluziju, kao i projekte za srednje stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih i sprečavanje ranog napuštanja škole.

Na pitanje o iznosima, Mirić je kazao da će se novac koji je namenjen Srbiji, i koji se sada koristi za 1. komponentu, podeliti između nje i nove tri komponente fondova.

"Iznos je lako utvrditi - imamo 200 miliona evra godišnje i još dve godine do kraja finansijske perspektive (odnosno dugoročnog budžeta EU), što znači još oko 400 miliona evra na raspolaganju. Okvirno se može reći da će oko 150 miliona evra ići kroz komponentu 1, a preostali iznos - oko 250 miliona evra će ići na komponente 3,4 i 5", kazao je Mirić.

Dodao je da će Evropska komisija do kraja oktobra izneti konačnu raspodelu sredstava.

Dobra strana je i to što se primenom tog sistema Srbija priprema za korišćenje strukturnih fondova EU, kojima će dobiti pristup kada uđe u EU, a koji su znatno veći od pretpristupnih fondova koje sada može da koristi, naveo je Mirić.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Status kandidata ne donosi više novca, ali otvara projekte

Izvor: EMportal, 09.Okt.2011

Srbija dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU ne bi dobila više novca iz pretpristupnih fondova, ali bi dobila mogućnost da finansira neke projekte koje do sada nije mogla, kao i pristup nekim programima EU.

Nastavak na EMportal...

Status kandidata donosi nove projekte

Izvor: Beta, 09.Okt.2011

BEOGRAD, 9. oktobra 2011. (Beta) - Srbija dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU ne bi dobila više novca iz pretpristupnih fondova, ali bi dobila mogućnost da finansira neke projekte koje do sada nije mogla, kao i pristup nekim programima EU...To je u razgovoru za Euraktiv Srbija ukazao...

Nastavak na Beta...

Vlada treba da lobira da dobije više novca

Izvor: Blic, 10.Okt.2011, 03:10

U Evropskoj uniji su u toku pregovori o višegodišnjem budžetu EU za period od 2014. do 2020. godine pa bi vlasti Srbije i drugih zemalja regiona trebalo da se angažuju da novac ne bi bio smanjen, smatraju u Kancelariji za evropske integracije i Evropskom pokretu u Srbiji, prenosi Euraktiv...- Ako...

Nastavak na Blic...

Status kandidata otvara pristup nekim programima EU

Izvor: EurActiv Srbija, 10.Okt.2011

Sa statusom kandidata, Srbija će dobiti i pravo da učestvuje u nekim od programa EU u kojima do sada nije mogla. Srbija u tome već ima iskustva jer se u sprovodjenje programa uključuje od 2007. godine, a najbolje rezultate do sada je postigla u Sedmom programu EU za istraživanje i razvoj.. Opširnije..

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.