Vlada treba da lobira da dobije više novca

Izvor: Blic, 10.Okt.2011, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada treba da lobira da dobije više novca

U Evropskoj uniji su u toku pregovori o višegodišnjem budžetu EU za period od 2014. do 2020. godine pa bi vlasti Srbije i drugih zemalja regiona trebalo da se angažuju da novac ne bi bio smanjen, smatraju u Kancelariji za evropske integracije i Evropskom pokretu u Srbiji, prenosi Euraktiv.

- Ako dobijemo status kandidata, to je dobra argumentacija da dobijemo nešto više sredstava - kazao je Ivan Knežević, zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji. On >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je, međutim, istakao da je problem to što se pregovori o narednom finansijskom okviru od 2014. do 2020. koji su u toku, odvijaju u vreme ekonomska krize koja potresa evrozonu i celu EU zbog čega članice Unije žele da štede.

Zamenik direktora vladine Kancelarije za evropske integracije Ognjen Mirić je kazao da su budžetom predviđena sredstva od 12,5 milijardi evra za zemlje koje su u procesu približavanja EU, s tim što je u taj budžet uključena i Hrvatska.

Budžeti EU Evropska komisija je 29. juna predložila višegodišnji budžetski okvir za period od 2014. do 2020. u iznosu od 1.025 milijardi evra nacrtom je predviđeno povećanje pretpristupnih IPA fondova za 8,7% za 12,5 milijardi evra budžet u EU donosi se na osnovu višegodišnjeg finansijskog okvira koji se odnosi na 5 do 7 godina

- U narednom periodu treba usmeriti diplomatske aktivnosti kako bismo osigurali da taj iznos ne bude smanjen u pregovorima između država članica i kako bismo eventualno dobili pristup nekim novim linijama unutar evropskog budžeta koji bi omogućili razvoj infrastrukture kako od interesa za EU tako i za Srbiju i druge države Zapadnog Balkana - smatra Mirić.

Istu bojazan o smanjenju budžeta iskazao je i Ivan Knežević.

- S obzirom na to da je to inicijalni predlog, bojim se da ćemo na kraju pregovora završiti sa nešto tanjom kovertom, ako mogu da se tako izrazim - kazao je on.

On je istakao da Vlada Srbije pokušava da u saradnji sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana od EU dobije pristanak za predlog da se pomoć linearno povećava, kako bi zemlje u procesu pristupanju što pre dostigle nivo razvoja proseka EU, unapredili infrastrukturu i pripremili se za korišćenje novca iz briselske kase za trenutak kada uđu u EU.

Knežević je precizirao da se nivo pomoći udesetorstruči sa prijemom u EU pa se javlja problem iskorišćavanja novca. „Nove informacije u vezi sa Bugarskom i Rumunijom potvrđuju te podatke da je procenat iskorišćenosti izuzetno mali zbog nepripremljenosti administracije, ali i zbog pojave koruptivnog ponašanja", kaže Knežević.

Povezane vesti: Tadić: Postoji mogućnost da ne dobijemo status kandidata SRS: Prekinuti pregovore sa Evropskom unijom Simić: Srbija treba da se konsultuje sa EU Mogući pregovori o novim granicama

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.