Eksperti za malu  i efikasnu vladu

Izvor: Blic, 18.Maj.2012, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksperti za malu i efikasnu vladu

O stavu da bi nova vlada trebalo da ima minimum 12 a maksimum 19 ministara postoji načelna saglasnost. Ipak, ovih dana se u javnosti čuju zahtevi za formiranje novih, posebnih resora za građevinu, za saobraćaj, ali i neekonomskih za visoko obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. Ekonomisti su za jeftiniju, stručnu i efikasnu vladu.

Nije sporno da su sve delatnosti, a posebno industrija i građevinarstvo, kao izuzetno važne grane svake ekonomije, ozbiljno pogođene svetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krizom i krizom u evrozoni, koja se osetila u svim zemljama, pa i u Srbiji. Međutim, mišljenje je ekonomista, izlaz nije u tome da svaka delatnost dobije svoje ministarstvo.

- Nisam za licitiranje brojem ministarstava jer bismo imali vladu veću nego do sada, a to ne može izaći na dobro. Građevinarstvo je važno i može biti zasebna celina u okviru nekog ministarstva. Ako nam je potrebno novo ministarstvo uz manju vladu od dosadašnje, onda je to ministarstvo industrije, jer je buduća osnova našeg razvoja u izvozu, a toga nema bez proizvodnje, koja sada u bruto domaćem proizvodu učestvuje sa oko 15 odsto, a u Češkoj je to oko 40 odsto, ocena je dr Ljubodraga Savića, profesora Ekonomskog fakulteta.

Sindikati i poslodavci su predložili da se formira novi resor za građevinu, obrazlažući to podacima da je pre tri godine u Srbiji bilo registrovano 11.000 građevinskih preduzeća, a sada ih ima 8.000, ali da je trenutno oko 87 odsto njih nelikvidno.

Klikni za uvećanje (+)

- Kada se govori o ministarstvima, suština je u razdelima, na šta se konkretno troši novac, a sam broj ministarstava je nerelevantan. U tom smislu je veoma bitno koliko sredstava se planira na aktivne mere podrške građevinskoj industriji, kome sredstva idu i da li je to najefikasniji vid potrošnje novca budžetskih obveznika - stav je dr Miroslava Zdravkovića.

On primećuje da ako se isključivo insistira na formiranju novih ministarstava, „onda se samo radi o podeli partijskog plena i vertikalnim autonomijama u vladanju, što je bio slučaj i sa prethodnom vladom".

Komitet za bezbednost saobraćaja traži da se zbog važnosti te oblasti formira ministarstvo saobraćaja, jer tvrde oni: „kao što nije svetska praksa da se, na primer, ministarstvo zdravlja svede na ministarstvo za bolnice ili ministarstvo prosvete na ministarstvo za škole, tako nije ni praksa da se ministarstvo saobraćaja svede na ministarstvo za puteve (infrastrukturu)”. Sličnih zahteva će, procena je poznavalaca, narednih dana sigurno biti još.

- Broj ministarstava nije presudan, ali je dobro da ih bude manje, jer ako je manje tačaka za odlučivanje, brže se dolazi do dobre odluke. Ključno je da ministarstva ne budu partijski plen. Nama treba nevelika jaka tehnokratska vlada, a to znači da na prvom mestu mora biti stručnost i odgovornost - mišljenje je dr Nebojše Savića, profesora FEFA.

Konačan broj ministarstava će zavisiti, uveren je dr Zoran Stojiljković, manje od ekonomskih rezona, a više od broja koalicionih partnera koji budu formirali izvršnu vlast.

- Što bude kompleksniji sastav vladajuće koalicije, insistiraće se na većem broju mesta u vladi - kaže Stojiljković.

Povezane vesti: U vladu zovu i URS i LDP Kosovo podržava glasanje dvojnih državljana Dačić: MMF bi trebalo da ode iz Srbije Dačić: Ne može MMF da vodi politiku u Srbiji Analitičari: Tadić ima veće šanse za pobedu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.