EU pokreće pravnu akciju protiv Gasproma i Naftogasa ?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pokreće pravnu akciju protiv "Gasproma" i "Naftogasa" ?

BRISEL - Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo upozorio je i ruski "Gasprom" i ukrajinski "Naftogas" da će preporučiti pravnu akciju protiv njih ako uskoro ne obnove isporuke gasa evropskim klijentima.

Premijerka Ukrajine Julija Timošenko izjavila je da će ta zemlja početi isporuke gasa Evropi, odmah nakon što Rusija pusti gas. U međuvremenu je "Naftogas" predložio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Gaspromu" da promeni trasu kojom bi gas iz Rusije išao u Evropu preko Ukrajine.

"Gasprom" je jutros ponovio zahtev ukrajinskom "Naftogasu" za tranzit gasa prema EU. Ukrajina je u utorak zatvorila i poslednji ulaz u svoj gasovodni sistem, samo nekoliko sati nakon što je "Gasprom" započeo isporuku gasa ka Evropi.

Prema sopstvenom priznanju, Ukrajinci su blokirali protok ruskog gasa ka Evropi zbog "neprihvatljivih uslova za tranzit" koje je postavila ruska kompanija.

Predstavnici Rusije su naveli da su objašnjenja ukrajinskih zvaničnika "cinična", a izneli su i sumnju da su u novi spor umešane i Sjedinjene Američke Države.

Američki Stejt department odbacio je kao "potpuno neosnovane" optužbe iz "Gasproma" da SAD stoje iza ponašanja Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Barozo preneo Putinu razočarenje EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Jan.2009, 17:37

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozvao je danas ruskog premijera Vladimira Putina kako bi mu preneo razočarenje Evropske unije zbog malih količina gasa koje su na putu za Evropu, izjavio je danas predstavnik Komisije Metju Boldvin. &n ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Evropa i dalje bez ruskog gasa

Izvor: RTS, 14.Jan.2009

Putin izjavio da je Rusija učinila sve što je u njenoj moći da obnovi isporuke gasa. Medvedev predlaže samit zemalja potrošača ruskog gasa da bi se prevazišla postojeća kriza. Može, ali ne u Moskvi, odgovara Juščenko. "Gasprom" je izgubio 1,1 milijardu dolara, tvrdi Putin. Julija Timošenko...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.