Dosta prostora za bolju saradnju sa Japanom

Izvor: S media, 08.Mar.2011, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dosta prostora za bolju saradnju sa Japanom

Predsednik Srbije Boris Tadić i japanski premijer Naoto Kan složili su se danas, posle susreta u Tokiju, da ima dosta prostora za unapredjenje saradnje dve zemlje na svim novima i izrazili medjusobnu podršku za cilljeve dve države - integraciju Srbije u EU i ulazak Japana u grupu nestalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Poželevši dobrodošlicu srpskom predsedniku, prvom srpskom državniku koji boravi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u poseti Japanu, japanski premijer je na konferenciji za novinare rekao da je Vlada Japana donela odluku da uvede bezvizni režim za putovanja gradjana Srbije u tu zemlju.

Odlučeno je, takodje, da se Srbiji odobri zajam od 28,2 milijarde jena za desumporizaciju Termoelektrane u Obrenovcu.

Ističuhi da je sa Tadićem vodio sadržajne razgovore, premijer Kan je rekao da predsednik Srbije "promoviše dijalog i pomirenje u regionu i predstavlja demokratskog lidera".

"Cenim i to što Srbija želi da bude deo Evropske unije i ja želim da pomognem u tome", istakao je premijer Japana.

On je rekao i da želi da dve zemlje unaprede bilateralne odnose i zahvalio se predsedniku Srbije zbog podrške kandidaturi Japana za sticanje nestalnog članstva u Savetu bezbednosti UN, 2015. godine.

Predsednik Srbije je, nakon susreta, zahvalio na toploj dobrodošlici i podsetio da dve države imaju diplomatske odnose već 130 godina.

"Od 1968. godine, nijedan državnik naše zemlje nije bio u poseti Japanu", rekao je Tadić, istakavši da je odluka o viznoj liberalizaciji značajna za gradjane Srbije.

Prema njegovim recicma, kredit koji će Srbija dobiti od Japana za desumporizaciju Termoeletrane u Obrenovcu, od velikog je značaja za očuvanja životne sredine i zdravlje gradjana.

"Japanski narod nam je u poslednjih deset godina dao 200 miliona evra bespovratne pomoći. Mi se i danas vozimo njihovim autubusima, a izuzetno smo im zahvalni i zbog pomoći koju su nam uputili nakon zemljotresa u Kraljevu", kazao je predsedniik Srbije.

On je rekao i da japanski privrednici mogu da ulože u Srbiju i da je siguran da japanska tehnika može da nadje svoje mesto u srpskoj industriji.

"Japanske kompanije su dobrodošle i ubedjen sam da ćemo uskoro imati industrijsku zonu sa japanskim korporacijama", zaključio je predsednik Srbije.

Dvojica državnika su pre konferencije za novinare potpisali zajedničko saopštenje Srbije i Japana o današnjem susretu.

Tadić je prethodno u glavnom gradu Japana otvorio Biznis forum i pozvao japanske kompanije da investiraju u Srbiju, ističući da je naša zemlja demokratska i politički stabilna.

Predsednik Srbije boravi u višednevnoj poseti Japanu tokom koje će ga primiti i car Akihito.

Predvidjen je i susret sa predsednikom donjeg doma japanskog Parlamenta Takahiro Jokomoćijem.

Tadić će tokom posete boraviti u Nagoji, Kjotu i Osaki, gde će razgovarati sa predstavnicima vodećih japanskih kompanija.

"Džepen tajms": Istorijska poseta predsednika Srbije

- Istorijska poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Japanu će učvrstiti odnose dve zemlje, ocenio je danas predsednik Parlamentarne lige prijateljstva Japan-Srbija Ićiro Aisava u autorskom tekstu za dnevnik "Džepen tajms".

Aisava je istakao da će ulazak Srbije u Evropsku uniju doprineti stabilnosti regiona jugoistočne Evrope, kao i razvoju odnosa izmedju Beograda i Tokija.

"Uveren sam da će današnji biznis forum, u organizaciji ambasade Srbije u Japanu doprineti poslovnim krugovima da razviju dalju saradnju i iskoriste prilike koje im se pružaju", ocenio je Aisava, koji je i poslanik u parlamentu Japana.

Aisava je podsetio i na posete ministara iz Srbije Japanu, Vuka Jeremića, Božidara Djelića i Ivice Dačića u poslednjih nekoliko godina, istakavši da su one poslužile razvitku odnosa, ocenjujući da će krunu tih odnosa doneti poseta predsednika Srbije.

Japanske kompanije Mitcubiši, Mitzui, Japan tobako internešenel i Kinćo dali su danas oglase u ovom dnevnom listu u kojima navode da žele toplu dobrodošlicu predsedniku Tadiću.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poziv japanskim investitorima

Izvor: RTS, 08.Mar.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao japanske kompanije da investiraju u Srbiji, ističući da je Srbija demokratska i politički stabilna zemlja. Tadić i premijer Naoto Kan potpisali sporazum o međusobnom ukidanju viza. Vlada Japana dala Srbiji kredit...Predsednik Srbije Boris Tadić nastavio je višednevnu...

Nastavak na RTS...

TADIĆ POZVAO JAPANSKE INVESTITORE

Izvor: Kurir, 08.Mar.2011

TOKIO - Predsednik Srbije Boris Tadić nastavlja višednevnu zvaničnu posetu Japanu nizom zvaničnih razgovora i susretom sa japanskim premijerom Naotom Kanom...Kako javlja reporter RTS Zoran Stanojević osnovna poruka je da postoji prostor za poboljšanje ekonomske saradnje, s obzirom na to da je politička...

Nastavak na Kurir...

Tadić: Dosta prostora za bolju saradnju s Japanom

Izvor: Blic, 08.Mar.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić i japanski premijer Naoto Kan složili su se danas, posle susreta u Tokiju, da ima dosta prostora za unapređenje saradnje dve zemlje na svim novima i izrazili međusobnu podršku za cilljeve dve države - integraciju Srbije u EU i ulazak Japana u grupu nestalnih članica...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.