Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2011, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić kritikovao Cvetkovića zbog budžeta Vojvodine

NOVI SAD -

Vojvođanski sekretar za finansije Jovica Đukić kritikikovao je premijera Srbije Mirka Cvetkovića zbog izjave da Ustav ne propisuje ko treba da obezbedi sedam odsto prihoda za Vojvodinu.

"U Ustavu ne piše ni da treba da dišemo, ali mi to ipak činimo", rekao je Đukić za novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, nije dobro da se pribegava tumačenjima koja nemaju nikakvo uporište ni u pravnoj ni u ekonomskoj logici.

On je dodao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << donošenje zakona o finansiranju pokrajinskih nadležnosti neophodan uslov za izvršenje ustavne norme po kojoj Vojvodini pripada sedam odsto ukupnog budžeta Srbije.

"Vojvodina ne želi a niti može da uvodi dodatne poreze, jer nema zakonodavnu vlast, a porezi se utvrđuju zakonima. Vojvodina ne može da uvodi ni neke druge dažbine i dodatno opterećuje građane, jer bi to bilo i nepravedno i neustavno", kazao je Đukić.

On je naveo da Vojvodina ne može ni da se zadužuje, jer bi i za to morala imati definisan trajni izvor finansiranja.

"Pa, znači li to da preostaje da se Vojvodina obrati nekoj drugoj državi? Naša država je Srbija i, naravno, obraćamo se Vladi Srbije", objasnio je Đukić.

Prilikom nedavnog usvajanja rebalansa budžeta Srbije usvojen je amandman Saveza vojvođanskih Mađara po kojem Republika mora da isplati pokrajini dug od oko osam milijardi dinara do 15. decembra ove godine.

Đukić je rekao da će se tim novcem omogućiti da pokrajina izmiri najveći deo dugova prema građevinskoj operativi, ali i da se pokrenu neke nove investicije, preko Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine.

On je naveo da ne očekuje da će finansiranje Vojvodine zakonski biti rešeno ni do kraja ove godine, tako da će se i naredni budžet utvrđivati kao i dosad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojvođanski sekretar za finasije kritikuje premijera

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2011

Vojvođanski sekretar za finansije Jovica Đukić kritikikovao je premijera Srbije Mirka Cvetkovića zbog izjave da Ustav ne propisuje ko treba da obezbedi sedam odsto prihoda za Vojvodinu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.